Granerud preletio Oberstdorf na startu novog izdanja Novogodišnje turneje
FOTO: EPA

Okončana prva stanica

Granerud preletio Oberstdorf na startu novog izdanja Novogodišnje turneje

H. Zilić

Na skakaonici "Heini Klopfer" njemačkom u Oberstdorfu počelo je 71. po redu izdanje tradicionalne Novogodišnje turneje "četiri skakaonice" koja nas uvodi iz stare u novu godinu. Ski skakači za mnoge najhrabriji momci današnjice ponudili su nam fenomenalno takmičenje na startu ovosezonskog izdanja turneje. Do trijumfa došao je norveški predstavnik Halvor Egner Granerud.

Prva serija ponudila je nekoliko iznenađenja pa smo tako odmah u prvom paru vidjeli podbačaj Marcusa Eisenibchlera koji je izgubio duel protiv Fatiha Arde Ipcigolua iz Turske.

Vrlo skroman skok u prvoj seriji imao je i Slovenac Anže Lanišek koji je u sjajnoj formi ove sezone u Svjetskom kupu, ali trema i pritisak su učinili svoje pa je Lanišek prvu seriju okončao na 13. poziciji.

Domaći navijači su itekako imali razloga za slavlje. Eisenbichlerov podbačaj popravili su fenomenalni Andreas Wellinger, zatim i Karl Geiger koji su prvu seriju završili na četvrtoj, odnosno petoj poziciji.

Poljaci su nastavili sa dobrom formom ove sezone, prije svega Dawid Kubacki i Pitor Zyla koji su prvu seriju završili u TOP 3, a najduži skok prve serije imao je Halvor Egner Granerud iz Norveške što mu je i donijelo lidersku poziciju sa 151.5 osvojenih bodova. Granerud je u prvoj seriji skočio fenomenalnih 142.5 metra, što je bilo metar kraće od rekorda skakaonice.

U drugoj seriji bilo je dosta pomjeranja, neki takmičari su popravili skok, neki pokvarili, ali na kraju druge serije u konačnici slavio je Halvor Egner Granerud sa ukupnim zbirom 312.4 boda što je bilo čak 13 više od drugopalsiranog Zyle.

Oglasi

Na podijumu su završili pomeuti Piotr Zyla i Dawid Kubacki, Karl Geiger je bio četvrtoplasirani.

U TOP 10 takmičenje u Obertsdorfu okončali su: Kraft, Wellinger, Kos, Tchofenig, Stoch, Lanišek.

Kompletne rezultate sa prve stanice 71. po redu Novogdišnje turneje možete pogledati OVDJE.

Takmičari sada imaju dan pauze, a u subotu 31.12. na rasporedu su kvalifikacije u Garmischpartenkirchenu, a onda u nedjelju 1. januara 2023. godine u Garmishcu i drugo takmičenje na turneji.

Nakon Njemačke, skakači sele u Austriju gdje su na rasporedu također dvije skakaonice. U Innsbrucku je takmičenje na rasporedu 4. januara, a završna stanica u Bischoshofenu na rasporedu je 6. januara kada ćemo i saznati konačnog pobjednika 71. izdanja Novogodišnje turneje.

Podsjetimo, titulu na turneji iz prošle godine brani Ryoyu Kobayashi, ali već nakon dva skoka u Oberstodrfu skoro je izvjesno da ćemo imati novog pobjednika jer je Kobayashi prvu stanicu završio na 15. poziciji sa više od 50 bodova zaostatka za pobjednikom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi