Spektakl u Oberstdorfu: Leteći Japanac, slovenska senzacija, turska historija i njemačke suze
FOTO: EPA

Počela 70. po redu Novogodišnja turneja

Spektakl u Oberstdorfu: Leteći Japanac, slovenska senzacija, turska historija i njemačke suze

H. Zilić

U Oberstdorfu na skakaonici Schattenberg počelo je 70. izdanje Novogodišnje turneje.

Takmičenje u njemačkom zimskom centru ponudilo je dosta uzbuđenja i spektakularnu završnicu, a na kraju je slavio Japanac Ryoyu Kobayashi sa zbirom bodova od 302.0.

Prva serija je prošla u neizvjesnim skokovima, bilo je neprijatnih iznenađenja, pa je tako bez borbe za bodove ostao Constantin Schmid, a jedna od vodećih priča je turski predstavnik Fatih Arda Ipicolgu, koji se plasirnao u drugu seriju u duelu je bio bolji od Daniila Sadreeva i na kraju druge serije završio je na 29. mjestu, osvojio dva boda i to su bili prvi bodovi za Tursku u historiji Svjetskog kupa.

Za domaće se desilo neugodno iznenađenje pred kraj prve serije jer je Severin Freund diskvalifkovan zbog nepropisnog odijela, iako je imao pristojan skok u prvoj seriji i prošao je u duelu sa Trofimovim.

U drugoj seriji bilo je podbačaja, ali onih koji su popravili rezultate, a na kraju su se pored pobjednika na podjium popeli Norvežani Halvor Egner Granerud i Robert Johansson. Lindvik i Geiger su ostali bez podijuma, sjajan je je bio Slovenac Lovro Kos koji je završio na šestoj poziciji i stigao do rezultata karijere. Prvih pet skakača je u 6.1 bod razlike što nam garantuje uzbudljivu Turneju do kraja.

Skok dana imao je Ryoyu Kobayashi koji je u drugoj seriji skočio na 141.0 metar, što je dva metra manje od rekorda skakaonice.

Turneja se nastavlja prvog dana 2022. godine u Garmisch-Partenkirchenu.

Kompletne rezultate takmičenja u Oberstdorfu pogledajte OVDJE.

Top Komentari

brazzoheinzrummenige
Nikako da skontam sto su njemci plakali?
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije