Trenutak koji je promijenio sporta iz temelja: Let za pamćenje nakon kojeg ništa više nije isto

Bez velike pomoći vjetra

Trenutak koji je promijenio sporta iz temelja: Let za pamćenje nakon kojeg ništa više nije isto

Haris Zilić

Bliži nam se završnica sezone Svjetskog kupa u ski-skokovima.

Prema tradiciji završnica je na legendarnoj Planici u Sloveniji, gdje je 2018. godine viđen let koji će promijeniti ovaj sport iz temelja.

Gregor Schlierenzauer je letio nevjerovatnih 253,5 metara bez uticaja vjetra, ali prilikom doskoka rukama je dirao snijeg, pa to nije priznato kao svjetski rekord.

Ipak taj let bio je dovoljan alarm da se u ski skokovima letaonice dizjaniraju drugačije i sada je u planu da gledamo letove preko 255 metara što je bilo nezamislivo nekoliko godina unazad.

Pored Shlierenzauera na Planici i u Vikersundu iznad 250 metara letili su između ostalih Peter Prevc, Ryoyu Kobayashi, Stefan Kraft, Dmitriy Vasilliev..., a let Krafta iz Vikersunda od 253 metra aktuelni je svjetski rekord. Vasilliev je u Vikersundu letio do 254 metra, dirao je snijeg prilikom doskoka, ali je imao za +5.6 jači uticaj vjetra nego Schlierenzauer na Planci, dok je Kraft u Vikersundu imao pomoć vjetra od +3.2.

Da li ćemo ove sezone vidjeti na Planici let preko 255 metara ostaje nam da sačekamo zadnji vikend u mjesecu martu, a dok čekamo nova uzbuđenja na Planici prisjetimo se legendarnog leta iz 2018. godine.

Inače Gregor Schlierenzauer je takmičar sa 53 pobjede u Svjetskom kupu što je rekord, a sredinom prošle godine završio je svoju bogatu karijeru u 31. godini života nakon dosta problema sa povredama i slabe forme iz koje se nije uspio izvaditi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi