Čuo se vrisak publike, let kao da nije imao svoj kraj: To je bio trenutak koji je sve promijenio!

Izgledalo je nestvarno

Čuo se vrisak publike, let kao da nije imao svoj kraj: To je bio trenutak koji je sve promijenio!

H. Zilić

Još uvijek je aktuelna tema u sprotskim krugovima nevjerovatan let Slovenca Žige Jelara u austrijskom Kulmu koji je letio 247.5 metara na trećoj letaonici po veličini, to je bio let na treningu.

Skijaški letovi su među najatraktivnijim sportom, a u Sloveniji spadaju i u grupu nacionalnih sportova.

Trenutak koji je dosta toga promijenio desio se 2018. godine.

Sada već legendarni Gregor Schlierenzauer koji ima 53. pobjede u Svjetskom kupu 2018. godine letio je na Planici 253,5 metra.

Austrijanac je dotakao snijeg prilikom doskoka, pa se taj rezultat nije pikao kao zvaničan.

Ipak tim letom popularni Shlierie je pokazao da se na novoj letaonici, tačnije na rekonstruisanoj i proširenoj letaonici na Planici mogu vidjet letovi iznad 250 metara.

Oglasi

Prije Planice tu mogućnost je pružao Vikersund nakon rekonstrukcije, a prije Vikersunda Planica je držala najveće dužine, tada se letilo oko 225,230 metara dok letaonice nisu dobile nove konfiguracije.

U nastavku pogledajte pomenuti let Gregora Schlierenzauera.

Inače, aktuelni rekorder na Planici je japanski takmičar Ryoyu Kobayashi koji je 2019. godine aterirao an 252 metra.

Akutelni svjetski rekorder je Stefan Kraft koji je u Vikersundu 2017. godine letio 253.5 metara.

Kulm ma najmanji nagib i najviše kapije, nakon njega Planica, a zatim Vikserund koji ima najveći nagib zato gledamo letove oko 240, 245 metara u Vikersundu vrlo često. Pored Kulma, sličnu konfiguraciju ima letaonica u Oberstodrfu, a pomenute letaonice su četiri najveće u svijetu.

Peta letaonica je u češkom Harachovu, ali još nije imala potrebne konfiguracije prema novim standardima FIS-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi