Trenutak koji je pomjerio granice: Njegov let je izgledao kao vječnost

Postavljeni su novi standardi

Trenutak koji je pomjerio granice: Njegov let je izgledao kao vječnost

H. Zilić

Mjesec oktobar donosi lagano odbrojavanje do starta nove sezone u zimskim sportovima.

Već 22. oktobra kreće nova sezona u alpskom skijanju, a u novembru i nova sezona u skijaškim skokovima.

Kada su u pitanju skijaški skokovi nema sumnje da nas i u novoj sezoni očekuje dosta uzbđenja, dobrih takmičenja, a vjerujemo i spetkakulanrih skokova i letova.

Upravo su skijaški letovi pomjerili sportske granice 2017. godine kada je izveden najduži let u historiji koji je pratio i odličan stil uz pravilan doskok.

Taj poduhvat izveo je Stefan Kraft koji je u Vikersundu aterirao na nevjerovatnih i pomalo nestvarnih 253.5 metara, uz nevjerovatan stil leta u zraku.

Nema boljeg načina da najavimo novu sezonu, nego da se prisjetimo magičnog leta Krafta.

Naravno na ovoj dužini je bilo nemoguće uhvatiti telemark, a Kraftov let je otvorio nova razmišljanja u svijetu skijaških skokova i postavlja se pitanje da li bi u skorijoj budućnosti mogli gledati letove do čak 260 metara?

Nakon rekorda u Vikersundu i ostale letaonice su doživjele manje rekonstrukcije tako sada u Oberstdorfu možemo gledati letove do 235 ili 240 metara u Kulmu do 230 metara na legendarnoj Planici čak i do 250 metara.

U Vikersundu je Dimitri Vasilyev letio do 254 metra, ali jednostavno nije mogao da se održi jer je doskočio na ravan dio doskočišta i pao tako da njegov let nije priznat kao aktuelni rekord.

Vjerovatno u budućnosti ovog sporta možemo očekivati nove promjene jer se granice lagano pomjeraju. Primjera radi početkom devedestih godina, tačnije 1995. godine let Andreasa Goldbergera od 202 metara činio se fantazijom, a danas su to dužine koje na modernim letaonicama mogu bez problema ostvariti i takmičari iz donje tabele Svjetskog kupa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi