Na današnji dan zavoljeli smo Jureka više od bureka
FOTO: Facebook

Legendarni olimpijski veleslalom na Bjelašnici

Na današnji dan zavoljeli smo Jureka više od bureka

Haris Zilić

Sredina mjeseca februara i današnji dan, 14. februar zauvijek će ostati urezan svim ljubiteljima sporta na ovim prostorima, a ta priča se prenosi s koljena na koljeno iz generacije u generaciju.

Na Bjelašnici, prije 40 godine, 14. februara, Jure Franko je bacio bivšu Jugoslaviju u delirijum.

U utrci veleslaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, Franko je došao do historijske srebrene medalje za Jugoslaviju kada su u pitanju Zimske olimpijske igre.

Nije bio među favoritima, nije bio među onim sprotistima od kojih se očekivalo, ali Franko je na kraju postao heroj bivše države.

Bojan Križaj i Primož Ulaga su podlegli pritisku javnosti i navijača, dok je Franko svoj nastup odradio smireno bez pritiska i obradovao bivšu Jugoslaviju.

Oglasi

To je za Franka bio vrhunac karijere u kojoj je imao pet profesionalnih sezona u Svjetskom kupu gdje se tri puta penjao na pobjednički podijum.

Jure Franko je rođen 1962. godine u Novoj Gorici gdje je i odrastao.

Četiri decenije nakon Sarajeva, Franko se rado prisjeća tog kultnog veleslaloma, a danas je daleko od sporta i skijanja.

To je bio dan kada je ponosna bila cijela Jugoslavija.

Emocije su posebne bile na odijdeli medalja, a stariji se prisjećaju i tog trenutka kada je Franko na grudi stavio olimpijsko srebro u Sarajevu.

I nakon te utrke i tog 14. februara stigla je i legendarna parola koja se i danas spominje "Volimo Jureka, više od bureka".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti