Dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu"

Povodu 40. godišnjice

Dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu"

Haris Zilić

Federalna televizija je u 8. februara povodu 40. godišnjice Sarajevske olimpijade prikazala u okviru „Dokumentarnog četvrtka“ film „Olimpijada u Sarajevu“, autora Muhameda Bikića.

„Sjajne reakcije stižu iz čitavog svijeta na naš novi dokumentarac. Ovo je nešto najveće što se može realizirati kada je u pitanju sportska tematika, jer biti dio priče olimpijade je san svakog sportiste, sportskog djelatnika, novinara, autora“, kaže Muhamed Bikić, autor i urednik Redakcijskog odsjeka za vijesti iz sporta u Odjelu za TV program RTVFBiH.

Dokumentarni film „Olimpijada u Sarajevu“ (urednik Namik Kabil, producent Edin Lonić, narator Jasminka Šipka, snimatelj Aziz Čeho, ton Boris Kragulj, svijetlo Elvedin Hamzić, montaža Jasmin Nalo, špica Adnan Dedić…) snimao se na autentičnim lokacijama bh. prijestolnice i olimpijskih borilišta.

„U filmu učestvuju sportisti-olimpijci i sportski djelatnici, novinari, umjetnici koji su se tom prilikom prisjetili tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kroz zanimljive priče, anegdote… Bilo je i pjesme, jer nam legendarni Čola zapjevao kao nekada… Bilo je i suza, na spomen velikog prijatelja grada Sarajeva i BiH, nekadašnjeg predsjednika MOK-a Juana Antonia Samarancha, koji se također posthumno pojavljuje u filmu, kao i predsjednik organizacionog odbora ZOI 1984 Branko Mikulić i nekadašnji predsjednik MOK-a Lord Michael Killanin. U filma govore učesnici – olimpijci Sanda Dubravčić, Bojan Križaj, Bibija Kerla, Tomislav Lopatić i Jure Franko, generalni sekretar Ahmed Karabegović, učesnica ceremonije otvaranja Meliha Šarac, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, nositelj olimpijskog plamena Adnan Dizdar, reditelj TV prijenosa Slaviša Mašić, novinari Nikola Bilić i Stjepan Kljuić i umjetnici Zdravko Čolić i Zenit Đozić“.

„Drago mi je da ste realizirali film o nezaboravnoj Olimpijadi u Sarajevu. Lijepo se prisjetiti tih vremena, odlično organizirane olimpijade, gdje je ljudski faktor bio taj koji je te igre napravio nezaboravnim“, kaže Bojan Križaj.

„Mislim, da je dokumentarac snimljen u pravo vrijeme na jedan veliki jubilej, jer je pitanje, kada bude pola vijeka od olimpijade, ko će sve biti na raspolaganju od suvremenika tih sedamdesetih i osamdesetih godina“, kaže Edin Numankadić.

„Uspješno realiziran film i istorijski značajan za olimpizam, da podsjeća na te dane kada smo bili centar svijeta. Od početka filma i zvuka nekadašnjeg radija, do kraja Zdravkovog pjevanja, gledaocu itekako drži pažnju. Dobio sam poruke iz svih krajeva svijeta, uspjeli smo ih vratiti u te nezaboravne, ponosne dane...“, kaže Ahmed Karabegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi