Sarajevu se otvara velika šansa za Zimske olimpijske igre: Tri ciklusa u igri i period od 12 godina

Igman i Trebević u ozbiljnim kombinacijama

Sarajevu se otvara velika šansa za Zimske olimpijske igre: Tri ciklusa u igri i period od 12 godina

Haris Zilić

Zimske olimpijske igre u Pekingu ušle se u svoju drugu sedmicu, očekuje nas još uzbuđenja, a kako se bliži kraj u olimpijskim krugovima se već prića i o budućnosti Zimskih olimpijskih igara.

Naredne Zimske olimpijske igre održat će se u Cortini i Milanu 2026. godine, a javnost u Bosni i Hercegovini će sa posebnom pažnjom pratiti i izbor domaćina Igara 2030. godine, jer jedan od kandidata, a to je španska Barcelona želi da ugosti najbolje sprotiste svijeta zajedno sa Sarajevom.

Olimpijski duh bi se mogao vratiti u Sarajevo, a Barcelona želi da neka od takmičenja budu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, to su prvenstveno bob, sankanje i skeleton na Trebeviću, a spominju se i skijaški skokovi te nordijska kombinacija na Igmanu.

O rekosntrukciji bob staze na Trebeviću bilo je tema, ali Igman bi također mogao pojačati izglede da Sarajevo preuzme dio domaćinstva Igara 2030. godine.

Naime, Igman je jedna od rijetkih planina u svijetu koja ima prirodne skakaonice, kojima naravno treba rekonstrukcija, ali za razliku od Pirineja, Igman već ima pripremljen teren za rekosntrukciju starih borilišta.

Barcelona je imala u planu da Francuska bude domaćin skijaških skokova i nordijske kombinacije, ali čini se da taj plan ne ide u pravom smjeru, dok španska oblast nema trenutno adekvatan teren za izgradnju novih skakonica, ali ni bob staze.

Oglasi

Barcelona je već ranije napravila raspored domaćinstava takmičenja:

Barcelona kao grad bila bi domaćin ceremonije otvaranja igara, ceremonije zatvaranja te dvoranskih sportova kao što su umjetničko klizanje, karling, brzo klizanje, hokej na ledu.

Soldeu, centar u Andori bio bi domaćin takmičenja skijaša i skijašica u alpskim disciplinama, dok bi pirinejski planinski vrh La Molina bila domaćin takmičenja u snowboardu, ski freestyleu.

Francuska bi dobila dva takmičenja, a to su: skijaško trčanje, biatlon, a prethodno su tu bili uvršteni i skijaški skokovi i nrodijska kombinacija, međutim kao što smo naveli ranije još uvijek Francuska nema teren za nordijske discipline gdje bi se pravio novi kompleks.

U prezentaciji Barcelona je ostavila prostor za bob, sankanje i skeleton, a ideja je da se ta takmičenja održe u Sarajevu na Trebeviću, gdje bi se obnovila bob staza, a sada bi u taj plan mogao ući i Igman sa skijaškim skokovima.

Oglasi

Bob staza na Trebeviću jedna je od rijetkih staza na prirodnom nagibu, što bi olakšalo rekonstrukciju. U slučaju da Sarajevo i Barcelona ne dogovore saradnju, u katalonskoj prijestolnici bi morali tražiti alternativu za pomenute sportove, a vremena je sve manje.

Pored svega navedenog, naš glavni grad ima i dovoljno kvalitetnih smještajnih kapaciteta, ali problem je i putna komunikacija između aerodroma, hotela i borilišta, pa bi se i na tom segmentu moralo dosta toga poraditi.

Cijela priča je aktuelna. Prošle sedmice su obavljeni i prvi zvanični razgovori na temu povratka olimpijskog duha u Sarajevo. Barcelona će kao veliki prijatelj Sarajeva dosta pomoći u rekosntrukciji poenutih borilišta, MOK također, ali treba sačekati da vidimo koliko naša država u ovom tenutku može podnijeti jedan takav događaj.

Do 2030. godine imaju još dva olimpijska ciklusa i osam godina, a ako ne uspije projekat sa Barcelonom, Sarajevo bi i 2034. godine moglo dobiti ponudu jer za te Igre kandidaturu spremaju Austrija i Slovenija koje bi također imale "problem" bob staze i opet bi pogledi bili okrenuti prema Trebeviću.

Sarajevo se spominje sve više u olimpijskim krugovima, a u kojem smjeru ide ova priča pokazat će godine koje su ispred nas.

Top Komentari

irnes4
Jedino neke donacije da budu pa da se popravi stanje ,ovi naši buzdovani ne vjerujem da ce ulagati u planine
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi