Posljednji let - neponovljiva priča o ludosti, magiji i savršenstvu

Četiri olimpijska zlata

Posljednji let - neponovljiva priča o ludosti, magiji i savršenstvu

H. Zilić

Zimske Olimpijske igre u Pekingu počinju za deset danas, a imat će i svoje priče za sportske anale. Priče u kojim neće medalje igrati glavnu ulogu, nego jedna karijera isklesana neponovljivim duhom.

Svoj posljednji veliki let na Olimpijskim igrama u Pekingu imat će legendarni Simon Ammann (40).

Neće niko pogriješiti ako karijeru Simona Ammana uzme kao vodeću temu za knjigu, jer ova priča ima nevjerovatne nastavke, ova priča je posebna u svijetu sporta i kao takva zaslužuje da bude među najavnim temama Olimpijskih igara u dalekom Pekingu.

Iz Pekinga idemo do još jedne daleke azijske zemlje Japana. Kao 16-godišnjak u sezoni 1997/98. Simon Ammann se kvalifikovao za Zimske Olimpijske igre 1998. u Naganu. Tamo je zauzeo 35. mjesto. I evo, 24 godine nakon Nagana posljednji olimpijski skok, a između Nagana i Pekinga bilo je sjajnih trenutaka.

Švicarac je u sezoni 2001./2002. doživio težak pad i činilo se da je sezona za njega gotova, sezona u kojoj treba da nastupi na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu, a onda čudo, prvo u njegovoj režiji. Iz bolničkog kreveta otišao je u Salt Lake i osvojio je dvije zlatne medalje u oba pojedinačna takmičenja i tako postao tek drugi skakač koji je to uspio nakon Mattia Nykaenena koji je to ostvario 1988. godine.

O tom poduhvatu Ammanna pričalo se u svjetskim medijma, proglašen je za najboljeg sportistu Švicarske, a krenule su i ponude za razne reklame.

Treći nastup na Igrama Simon Ammann imao je u Torinu 2006. godine, ali je došao u lošoj formi i ostvario rezultate daleko ispod svog nivoa zauzevši 15. i 38. mjesto i činilo se da jedna karijera lagano na izdisaju, ali Simon ne bi bio to što jeste, da četiri godine kasnije u Vancouveru nije napravio novi nevjerovatan poduhvat.

U kanadskom Vancouveru je osvojio dvije zlatne medalje, čime je postao prvi skijaš skakač u historiji koji je pobijedio u oba pojedinačna takmičenja na dva Olimpijska takmičenja, na Igrama 2002. i 2010. godine. Ovaj rezultat teško da će ko ponoviti u skorijoj budućnosti kada je u pitanju ovaj atraktivni sport.

Pored navedenog, Ammann je i sovojio svjetsko zlato u Sapporou na prvenstvu svijeta 2007. godine, osvojio je 2010. godine i Kristalni globus u Svjetskom kupu, a u penziju odlazi bez Novogodišnje turneje, gdje je dva puta bio drugolapsirani u ukupnom poretku, ali to neče predstavljati veliki nedostatak u briljantnoj karijeri. I da, bio je svjetski prvak i u ski-letovima, dakle osvojio je četiri najznačjnija priznanja u skijaškim skokovima.

Prošle su 24 godine. Generacije rođene 1997. i 1998. godine danas uspješno završavaju fakultete, neki lagano grade porodice, a upravo toliko je trajala karijera neustrašivog Švicarca. Magija u zraku, ludost u glavi i četiri olimpijska zlata. Ako u Pekingu u koji dolazi u slaboj formi, izvede ponovu neku ludost, to neće biti iznenađenje, ali posljednji skok Simona Ammana će biti poseban, kako god završio.

Top Komentari

K79
Kapa dole majstore !
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi