Evropa šokirana: Organizuju veliko takmičenje, nema TV prijenosa, a takmičari će samo "skakutati"

Dosta velikih imena neće doći

Evropa šokirana: Organizuju veliko takmičenje, nema TV prijenosa, a takmičari će samo "skakutati"

H. Zilić

U toku je Svjetski kup u skijaškim skokovima, a uskoro nas očekuje i Svjetsko prvenstvo na Planici. Prije Planice, takmičari će imati još dva takmičenja u Svjetskom kupu i to na skakaonici koja izaziva dosta polemike u svijetu zimskih sportova.

Naredni vikend u Rumuniji na skakaonici u Rasnovu bit će jedno individualno tkakmičenje i drugo ovosezonsko super tim takmičenje gdje će svaka nacija imati dva skakača.

Skakaonica u Rasnovu je najmanja u kalendaru Svjetskog kupa, riječ je o skakaonici čija je K tačka na 90 metara, a veličina je 97 metara. Rekorder je austrijski takmičar Stefan Kraft koji je 2020. godine skočio na 103 metra.

U Rasnovu smo vidjeli i skok na 105 metara u režiji Nijemca Davida Siegela 2016. godine, ali u pitanju nije bio zvaničan skok jer je Siegel na treningu pred Svjetsko juniorsko prvenstvo skočio na pomenutu dužinu.

Interesantno da takmičenje u Rasnovu nema direktan TV prijenos i jedino je koje tokom sezone Eurosport ne može prikazivati uživo.

Ovo je svakako još jedan podatak koji je naljutio ljubitelje skijaških skokova i pored same činjenice da se skače na maloj skakaonici.

Oglasi

Svi se i pitaju kako je Rasnov dobio organizaciju Svjetskog kupa? Istina, Rumunija u posljednje vrijeme ima nekoliko mladih skakača koji se pojavljuju na zaletištima u Svjetskom kupu, ali daleko je to od ozbiljnih rezultata.

Inače, Rasnov je jedina mala skakaonica u kalendaru Svjetskog kupa. Pored Rasnova najmanja je Lake Placed i Lahti sa K-115.

Male skakaonice su redovne na velikim takmičenjima, Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima.

Koliko je zanimljiv Rasnov, govori i podatak da će dosta reprezentacija naredni vikend u Rumuniju doći sa miks sastavima bez najvećih zvijezda koje će se kući spremati za Svjetsko prvenstvo na Planici koje je na rasporedu od 21. februara do 5. marta ove godine.

Tako recimo Slovenci dolaze bez braće Prevc Petera i Domena, bez Anžea Lanišeka, dok su Poljaci potvrdili da u Rasnovu neće skakati Kamil Stoch, Dawid Kubacki, Piotr Zyla...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije