Prije četiri godine dobila je stipendiju od poznatog tenisera, a sada je Hrvatsku bacila u trans
FOTO: EPA

Čudo od sportistkinje

Prije četiri godine dobila je stipendiju od poznatog tenisera, a sada je Hrvatsku bacila u trans

Haris Zilić

Glavna priča u svijetu sporta krajem januara je 18-godišnja hrvatska skijašica Zrinka Ljutić koja je u slalomu voženom u češkom Spyndleruv Mlyinu doskijala do trećeg mjesta.

Ljutić je završila iza Lene Duerr i Mikaele Shiffrin, a to je bilo prvo postolje za hrvatsko skijanje nakon 2007. godine i Ane Jelušić, naravno u ženskoj konkurenciji.

Nevjerovatna utrka u Svjetskom kupu Zrinku je lansirala na naslovnice sportskih medija, a uspjeh Hrvatske upotpunila je 25-godišnja Leona Popović koja je došla do petog mjesta i rezultata karijere.

Tako je Hrvatska prvi put u hsitoriji imala dvije skijašice u TOP 5 na utrci Svjetskog kupa, a to se nije dešavalo ni u vrjeme slavne Janice Kostelić s kojom su u reprezentaciji bile Ana Jelušić i Nika Fleiss.

Iako nema još punih 19 godina iza Zrinke su velika odricanja i treninzi koji lagano dolaze na naplatu. U slalomu je među deset najboljih, osvaja i bodove u veleslalomu.

Oglasi

Mlada skijašica trenira pod palicom svog oca Amira Ljutića koji je bivši igrač zagrebačkog Dinama. Nije napravio neku zapaženiju karijeru, okrenuo se svojoj djeci i sada zajedno prave još jednu nevjerovatnu sportsku priču iz Hrvatske nakon Kostelića.

Pored Zrinke, skijanjem se bave i njena dva brata Tvrtko, Hrvoje, kao i sestra Dora.

Skijanje je veoma skup sport, finansije koče mnoge skijaše i skijašice i u čak većim državama od Hrvatske, ali Zrinka je došla na zanimljivu ideju 2019. godine.

Naime, zaklada Marin Čilić 2019. započela je dodjelu stipendija za mlade nade hrvatskog sporta. Ljutić je tada s 15 godina poslala pismo poznatom hrvatskom teniseru. Nakon što je pročitao pismo, Čilić je bio oduševljen i prepoznao je u Zrinki budućnost hrvatskog skijanja i odlučio joj dati finansijsku podršku.

Nakon stipendije Zrinka je nastavila sa jačim treninzima i briljirala je na juniorskim takmičenjima. Donijela je Hrvatskoj i titulu juniorske prvakinje svijeta u slalomu.

Na prošlim Olimpijskim igrama sa svega 17 godina zauzela je 28. mejsto u veleslalomu, a ove sezone stigao je veliki iskorak i postolje u utrci Svjetskog kupa.

Zrinka je već ozbiljna skijašica, a vrijeme će pokazati koliko još može napraviti. Uzora ima u velikoj Janici Kostelić i sigurno da joj je to dodatni vjetar u leđa.

Top Komentari

baraba
Dobra ideja i za ove nase sportiste sto imaju para , Jusuf Nurkic , mirza teletovic , Edin Dzeko i ostali .
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije