To je bio let bez kraja, izgledao je poput ptice: Magija koja je krunisana vrhunskom daljinom

Bez pomoći vjetra i sa manjeg zaletišta

To je bio let bez kraja, izgledao je poput ptice: Magija koja je krunisana vrhunskom daljinom

H. Zilić

Skijaški letovi postaju sve zanimljiviji posebno nakon rekonstrukcija najvećih letaonica pa tako posljendjih sezona viđamo letove preko 250 metara na Planici i u Vikersundu.

Stručnjaci za skijaške letove predviđaju da bi uskoro mogli imati i izdanja preko 255 metara što bi bio novi poduhvat u svijetu sporta, ali i ljudskim mogućnostima kada je u pitanju sport.

Pamtimo neke od velikih letova, rezultata, dužina, većinom su to bili šampioni i aktuelni vladari Svjetskog kupa, ali bilo je i onih momaka koji su iz sjene znali uloviti veliku dužinu.

Tako je prošle godine u centar pažnje došao slovenski takmičar Bor Pavlovčić.

Iako nije bio među vodećim takmičarima u reprezentaciji Slovenije uspio je na Planici da izvede jedan od najljepših letova na Velikanki.

Pavlovčić je aterirao na 249,5 metara, a u zraku je imao prilično miran let bez kormilarenja.

Oglasi

Na momente je izgledao poput ptice, dok su gledatelji u jednom dahu pratili njegovu nevjerovatnu izvedbu.

Nakon doskoka Pavlovčića krenuli su i komentari da je možda Slovenac oštećen od strane stručnog žirija i koordinatorskog tijela takmičenja, smatrajući da je išao i preko 250 metara, a kako je to izgledao uvjerite se sami.

Da stvar bude interesantija, Pavlovčić je krenuo sa manjeg zaletišta i imao skroz minimalnu pomoć vjetra pa je na kraju na koeficijent vjetra i kapije dobio +1.7 bodova.

Opis nije dostupan.

Da je imao vjetar u prsa i možda kapiju za stepenik veću, vjerovatno bi Pavlovčić bio prvi takmičar u historiji koji bi aterirao na 255 metara, ali pitanje je kako bi završio njegov doskok na ravnu podlogu?

Slovenci u prosjeku kao reprezentacija imaju najduže letove, a i ne treba da čudi ovaj podatak jer svi momci iz reprezentacije Slovenije svoje prve velike dužine love upravo na Planici i kultnoj Velikanki.

Top Komentari

nakopitam
Slovenci obaraju sve rekorde u skokovima zbog toga sto kada treniraju u sloveniji uvjek su u strahu jer se boje da ne preskoce granicu, pa zato skacu ''pod rucnom'' I onda kada dodju u neku malo vecu drzavu, oslobode se straha i skoce iz sve snage i rezultati se vide.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi