Bajka i čudo u najljepšoj sportskoj priči: Država "bez snijega" ima viceprvaka svijeta u skijanju!
FOTO: EPA

Utrka koja će se dugo pepričavati, a i BiH je imala svog predstavnika

Bajka i čudo u najljepšoj sportskoj priči: Država "bez snijega" ima viceprvaka svijeta u skijanju!

H. Zilić

Početkom prošle godine (2022.) svijetom je odjeknula nesvakidašnja vijest. Snijeg je zatrpao Grčku, temperatura se spustila do -14 stepeni. To ne pamte ni najstariji stanovnici.

"Za našu zemlju to su ekstremni uslovi", rekao je Christos Zerefos, profesor fizike za televiziju TV ERT.

Godinu dana kasnije novo "zimski čudo" iz zemlje mediterana, mora, plaža i ljeta.

Grčka ima viceprvaka svijeta u alpskom skijanju! Ne, nije bajka ni neki sportski vic da razgali februarske dane, zaista Grčka ima osvajača srebrene medalje u alpskom skijanju.

Nevjerovatni AJ Ginnis je u posljednjoj utrci na Svjetskom prvensatvu u Courchevelu i Meribelu stigao do srebra u slalomu u vremenu 1:39.70.

Zlato je pripalo Norvežaninu Henriku Kristoffersenu u vremenu 1:39.50 i jedini je spasio čast favorita jer je do bronze došao Italijan Alex Vinatzer u vremenu 1:39.88 što je također iznenađenje gledajući rezultate ove sezone.

Oglasi

Ginnis je ispisao vjerovatno najljepše stranice svjetskog skijanja možda i sporta.

I pazite sada ovo. Čovjek u timu ima samo jednog trenera koji je ujedno i serviser, dok neke ostale skijaške velesile u timovima imaju preko 20 ljudi.

Ovaj nevjerovatni skijaš je u karijeri imao šest teških povreda koljena, šest zahtjevnih operacija, ali nije odustajao! I nagrađen je za upornost, svjetskim srebrom. Naravno, prva medalja za Grčku u zimskim sportovima, to i ne treba napominjati.

Kakav dan za svjetsko skijanje i grčki sport! Dugo će se pamtiti 19. februar 2023. godine.

Na kraju dodajmo da je i Bosna i Hercegovina danas imala predstavnika u slalomu. Emir Lokmić je nakon uspješnih kvalifikacija ostvario plasman i u drugu vožnju gdje je zauzeo 45. mjesto u konkurenciji 100 skijaša svijeta.

Kompletne rezultate današnjeg slaloma pogledajte OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti