Zaboravite Jamajku i bob tim: Egzotični penzioner na skijama je čovjek o kojem će se snimati filmovi

Uskoro slavi 60. rođendan i opet je oduševio svijet

Zaboravite Jamajku i bob tim: Egzotični penzioner na skijama je čovjek o kojem će se snimati filmovi

H. Zilić

U toku je Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju u francuskom Courchevelu i Meribelu. Pored borbe za medalje i ovo prvenstvo predstavilo nam je heroje iz neke druge galaksije. Ljude čija priča je filmska.

Rođen je 1963. godine, dakle ove godine puni 60. godina, a svoju zemlju je predstavljao na Svjetskom prvenstvu u skijanju. Kako?

Jednostavno. Riječ je o čovjeku fenomenu, Jean-Pierre Royu velikom zaljubljeniku u skijanje čija je priča nesvakidašnja.

Roy živi u Parizu, po struci je informatičar, a u slobodno vrijeme bacio se na rekreativno skijanje i onda je prije 12 godina došao na zanimljivu ideju.

Osnovao je Skijaški savez Haitija! Ova mala otočna država zahvaljujući informatičaru Jean-Pierru ima SKijaški savez iako na ovoj otočnoj zemlj snijega skoro i da nema na razglednicama, a ne nešto više.

Zanimljiva je to priča, sigurn ona koja će imati filmsku podlogu kao i bob tim sa Jamajke i popularna "Ledena staza".

Oglasi

Kod spomenutog Skijaškog saveza Haitija jedna informacija je jako bitna i pazite ovo. Jean-Pirre Roy je jedini čovjek u tom savezu, ujedno predsjedink, direktor, skijaš.

Od 2011. godine predstavlja Haiti na velikim takmičenjima gdje dobije specijalnu pozivnicu.

Sam ide na treninge, ima svoj kombi, sebi kupuje opremu, godišnje rekreativno trenira možda mjesec dana u francuskim zimskim centrima i to je sve.

Na kraju, njegov današnji zaostatak u kvalifikacionoj vožnji veleslaloma bio je 52 sekunde za prvoplasiranm Albertom Popovom, ali to nije bit ove priče, koja ima puno toga da kaže.

"Premda sam rođen uz more oduvijek obožavam skijanje. Kao dječak sam napustio domovinu i sada ima prilike braniti njene boje na svjetskom prvenstvu," kazao je Roy, u domovini poznat i kao "Rasta Piquet".

Oglasi

"Kada sam registrirao savez svi su me čudno gledali," kazao je Roy, te dodao: "Ako su Jamajćani mogli nastupiti u bobu na Olimpijskim igrama, zašto Haićanin ne bi nastupio u skijanju."

Očigledno da je u Jamjka bob timu Roy imao svoje uzore, a njegovo skijanje postala je prava atrakcija. Njegove vožnje su čak prenošene i uživo na nekim TV kanalima, a uspio je da skijanje ribliži i nekim djevojkama sa Haitija.

Pa ulasku u cilj uvijek bi dobro gromoglasne aplauze publike, a sada želi i korak dalje.

U Francuskoj želi da pronađe još nekog skijaša koji bi nastupao za Haiti kad on završi "karijeru", a obzirom da se u 60. godini pojavio na startu utrka, pitanje je kada će biti kraj te karijere.

Završio je i svoj posao, otišao u penziju i sada uživa u skijanju na jedan poseban i upečatljiv način. Nevjerovatna sportska priča koju nam priča Jean-Pierre Roy, informatičar iz Pariza koji brani boje egozitčnog Haitija u alpskom skijanju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi