Magičan let Krafta u Vikersundu: Bez pomoći vjetra aterirao na veličinu letaonice, gledaoci u čudu

SP u ski-letovima počelo na sjajan način

Magičan let Krafta u Vikersundu: Bez pomoći vjetra aterirao na veličinu letaonice, gledaoci u čudu

H. Zilić

U norveškom Vikersundu počelo je Svjetsko prvenstvo u ski-letovima.

Na jučerašnjim kvalifikacijama najbolji je bio Stefan Kraft sa letom od 238.0 metara i tako najavio sjajne letove u takmičarskom programu koje starta danas.

Kraft je sa skraćenog zaletišta letio skoro do veličine skakaonice, a na mostu je u jednom trenutku imao brzinu i od 100 KM/H.

Pomenuti takmičar je 2017. godine na istoj letaonici išao do 253.5 metra, ali uz pomoć vjetra u prsa, koji je na jučeršanjem letu bio minimalan, tako da nije mogao izvuci još veću dužinu, ali gledajući vremenske uslove koji su vladali izveo ja sjajan let. Gledaoci su ostali u čudu jer prije Krafta jedva da je bilo letova na 230 metara zbog izuzetno loših vremenskih uslova.

Vikersund je inače najveća letaonica u svijetu. K tačka je na 200 metara, a veličina skakaonice je 240 metara. U Vikersaundu je kroz historiju bilo i pet letova preko 250 metara, a u borbi su sa Planicom koja će od ovih letaonica prva u historiji imati zvaničan let na 255 metara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi