Senzacija nad senzacijama: Skijaš bez trijumfa u karijeri stigao do svjetskog zlata!
FOTO: EPA

Sjajna utrka u superveleslalomu

Senzacija nad senzacijama: Skijaš bez trijumfa u karijeri stigao do svjetskog zlata!

H. Zilić

U toku je Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju u francuskom Courchevelu i Meribelu, a kako to biva često na velikim takmičenjima, svjedočili smo i na ovom šampionatu velikoj senzaciji, možda najvećoj u posljednjih nekoliko godina kada je u pitanju alpsko skijanje.

Najbolji skijaši današnjice borili su se za medalje u superveleslalomu i vidjeli smo senzacionalnog prvaka.

Kanadski skijaš 26-godišnji James Crawford stigao je do svjetskog zlata u superveleslalomu u vremenu 1:07.22.

Pomenuti skijaš nikada u karijeri nije ostvario trijum u Svjetskom kupu, imao je s vremena na vrijeme neke plasmane u TOP 10, češće u TOP 20, ali danas je iznenadio skijaški svijet u utrci karijere.

Dakle, Crawford nema trijumf u Svjetskom kupu u kojem se takmiči već sedam sezona, ali zato od danas ima svjetsko zlato u svojim vitrinama. Najveći rezultat u karijeri prije današnje utrke bila je olimpijska bronza u kombinaciji 2020. godine u Pekingu.

Preciznije, Crawford je u sedam sezona ostvario tri podijuma u Svjetskom kupu, ostalo su većinom bili plasmani od 10. do 30. pozicije. U superveleslalomu je bio juniorski viceprvak svijeta 2016. godine.

Oglasi

U nevjerovatnoj utrci sa samo stotinkom zaostatka do srebra je stigao jedan od najboljih skijaša današnjice Norvežanin Aleskander Aamodt Kilde.

Broznu je danas ulovio Alexis Pinturault, a nakon zlatabu alpskoj kombinaciji za iskusnog Francuza je do druga medalja na ovom prvenstvu za koje je očigledno dobro tempirao formu i sada sa dvije medalje dočekuje rasterećmo tehničke discipline veleslalom i slalom koje su mu ujedno i vodeće discipline u karijeri.

Razočarenje danas je doživio vodeći u poretku Svjetskog kupa i aktuelni pobjednik Svjetskog kupa Švicarac Marco Odermatt. U jednoj od svojih najjačih disciplina Odermatt je danas završio na četvrtom mjestu s vremenom 1:07.59 i tako ostao bez medalje.

Ovome dodajmo da je Austrija ostala bez medalje nakon četiri odličja u prve tri discipline na šampionatu. Najbliži medalji bio je Raphael Hasser koji je završio na petom mjestu u vremenu 1:07.80.

Kompletne rezultate današnjeg superveleslaloma sa Svjetskog prvenstva u Courchevelu i Meribelu možete pogledati OVDJE.

Najbolji skijaši svijeta u lov na nove medalje idu u nedjelju kada je na rasporedu spust, dok će skijašice u subotu također u spustu u borbu za nove medalje. Petak je slobodan dan na prvenstvu svijeta u alpskom skijanju.

Top Komentari

nakopitam
Sta je tu senzacija? Jedina senzacija je kada neki nas sportista bude medju prvih 50. Sve ostalo je normalno.
2 0
Cogo111
Pa 2002 je tip imao 5 godina ako sad ima 26 ?? Kako je mogao dobit olimpijsku bronzu haha
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi