Takmičenje u Vikersundu otvoreno spektakularnim letom preko veličine letaonice

Hayboeck oduševio u kvalifikacijama

Takmičenje u Vikersundu otvoreno spektakularnim letom preko veličine letaonice

H. Zilić

Svjetski kup u skijaškim skokovima ulazi u svoju završnicu, a kraj marta prema tradiciji rezervisan je za spektakularne letove koje gledamo u Vikersundu i na Planici.

Ovaj vikend u norveškom Vikersundu su dva individualna takmičenja na najvećoj letaonici današnjice čija je veličina 238 metara, a na kojoj je i aktuelni svjetski rekord u vlasništvu Stefana Krafta koji je 2017. godine letio na 253.5 metara.

Održane su kvalifikacije za subotnje takmičenje i vidjeli smo odmah let preko veličine skakaonice.

Austrijski takmičar Michael Hayboeck aterirao je na fenomenalnih 239.5 metara i najavio odličan vikend.

Hayboeck je zbog jakog vjetra u prsa dobio manji zbir bodova pa mu je pomenuti let donio drugo mjesto u kvalifikacijama.

Trijumf u kvalifikacijama odnio je rekorder Stefan Kraft sa letom od 239 metara, tako da je i Kraft išao preko veličine skakaonice.

Norvežanin Halvor Egner Granerud je bio trećeplasirani sa letom od 238 metara, a Slovenac Domen Prevc također sa istom dužinom završio je na četvrtom mjestu.

Subotnje takmičenje počinje u 16 sati i 30 minuta i nema sumnje da nas čeka spektakl.

Takmičenje u Vikersundu je i u sklopu RAW Air turneje kroz Norvešku.

Nakon Vikersunda naredni vikend najbolji skijaši skakači se takmiče u finskom Lahtiju na srednjoj skakaonici, a onda od 31. marta do 2. aprila nas očekuje završnica Svjetskog kupa na legendarnoj Planici.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi