Niko nikada u historiji nije izveo skok na skakaonicama kao danas Forfang: Rekord je pao!

Maestralno, nestvarno, vrhunski

Niko nikada u historiji nije izveo skok na skakaonicama kao danas Forfang: Rekord je pao!

Haris Zilić

U njemačkom Willingenu nastavljen je danas Svjetski kup u skijaškim skokovima, održano je prvo od dva individualna takmičenja ovaj vikend i vidjeli smo iznenađenja, uzbuđenja, ali i rekord.

Do trijumfa je došao Norvežanin Johan Andre Forfang. Za njega to bio prvi trijumf ove sezone i potvrdio je sjajnu formu ovaj vikend.

Forfang je do pobjede došao na spektakularan način. U drugoj seriji skočio je 155.5 metara što je novi rekord Willingena.

Ne samo da je rekord Willingena, nego je ovo bio i najduži skok u historiji na jednoj od skakaonica. Da približimo, ne govorimo o letovima ne letaonicama, nego klasičnim skokovima na skakaonicama K tačke 120, 125 i 130 metara.

Dakle, Forfang je vlasnik najdužeg skoka u historiji ovog sporta, a rekord u letovima drži Stefan Kraft od 253.5 metara.

Oglasi

U Willingenu je bilo i skokova na 160 metara, ali svi su završavali padom, dok je Forfang danas mestralno skočio i pobijedio je sa čak 31 bodom prednosti ispred drugoplasiranog Ryoyoua Kobayashija, dok je norveško slavlje trećim mjestom upotpunio Kristoffer Erisken Sundal.

Totalni krah za favorite je danas bio. Adnreas Wellinger je završio na 17. mjestu, a recimo lider u Svjetskom kupu Stefan Kraft nije se plasirao u drugu seriju.

Nakon dugo vremena i Finska je imala skakača u TOP 10, Niko Kytosaho je bio devetoplasirani, a tragičar dana je još jedan Finac Antti Aalto.

Aalto je bio senzacionalni lider nakon prve serije, ali pritisak je učinio svoje u drugoj seriji i podbacio je te na kraju završio na 14. poziciji i propustio veliku priliku da Finska nakon deset godina ima takmičara na podijumu.

Oglasi

U Wilingenu je sutra drugo individualno takmičenje, a kompletne rezutlate sa današnjem takmičenja pogledajte OVDJE.

Inače u Willingenu je danas bilo dosta kišovito i maglovito vrijeme tako da uslovi nisu bili baš idealni, ali vjetar nije stvarao puno problema što je bilo bitno.

Takmičenjem u Willingenu počeo je drugi dio sezoneu Svjetskom kupu ski-skokova i do kraja nas očekuje još dosta uzbuđenja. Lideri Kraft i Welligner su imali podbačaje danas, Kobayashi se približio, tako da uzbuđenja će biti sve više i više.

Dodajmo da je danas do prvih bodova ove sezone došla i Turska, Fatih Arda Ipcioglu je zauzeo 28. mjesto i osvojio tri boda za Tursku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi