Slovencima zlato, ali Kobayashi je izveo let koji je sve digao na noge, reakcija publike je posebna

Svjetsko prvenstvo u Kulmu

Slovencima zlato, ali Kobayashi je izveo let koji je sve digao na noge, reakcija publike je posebna

Haris Zilić

U Kulmu je završeno Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima, a danas su podijeljene medalje u ekipnoj konkurenciji i nije bilo iznenađenja u konačnom plasmanu.

Do zlata je došla Slovenija sa ukupno 1615.4 boda u sastavu Peter Prevc, Domen Prevc, Lovro Kos i Timi Zajc.

Slovenci su imali osam ujednačenih letova i zasuženo trijumfovali.

Do srebra je došća domaćin Austrija sa 1588.9 osvojenih bodova u sastavu Kraft, Hayboeck, Fettner i Hoerl.

Bronzana medalja otišla je za Njemačku koja je skupila 1549.9 bodova nakon osam letova u sastavu Paschke, Geiger, Leyhe, Wellinger.

Oglasi

Ipak, let dana imao je japanski superstar Ryoyu Kobayashi.

Kobayashi je danas izveo fenomenalan let od 233.5 metara što je naišlo na oduševljenje publike, a to je bio i najduži let tri takmičarska dana u Kulmu.

Duži let je imao samo Timi Zajca od 238 metara, ali na treningu pa se to nije priznalo kao zvaničan let.

Dodajmo da su Japanci na kraju zauzelipeto mjesto sa 1493.0 boda, Norveška je bila četvrtoplasirana sa 1502.9, Švicarska je zauzela šesto mjesto (1389.3), Finska je bila sedma (1300.4), a Poljska je razočarala i zauzela osmo mjesto sa 1279.1 osvojenim bodom. SAD je devetoplasirana, ali Amerikanci su imali samo četiri leta i skupili su 647.2 boda što nije bilo dovoljno za plasman u drugu seriju.

Stefan Kraft je jučer postao svjetski prvak u ski-letovima, Andreas Welligner je osvojio srebro, a Timi Zajc bronzanu medalju.

Naredni vikend nastavlja se Svjetski kup u ski-skokovima, a nova stanica za najbolje skijaše skakače je njemački Willingen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti