Predstavljamo vam: Sve što trebate znati o Zimskim Olimpijskim igrama 2022. godine

Grad domaćin bit će Peking

Predstavljamo vam: Sve što trebate znati o Zimskim Olimpijskim igrama 2022. godine

E. Ganibegović

Zimske Olimpijske igre će se održati od 4. do 20. februara 2022. godine  u Pekingu i gradu koji će imati ulogu sudomaćina, Zhangjiakouu.

Imat ćemo ukupno 25 olimpijskih mjesta u tri natjecateljske zone ili klastera. U nastavku ćemo vam predstaviti svaki od tih klastera i mjestu održavanja, te saobraćajnim vezama između njih koje bi vam mogle olakšati putovanje ukoliko se nađete na igrama.

Grb Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. i Zimskih paraolimpijskih igara 2022.

Takmičenja Zimskih Olimpijskih igara 2022. trebala bi se organizovati u tri natjecateljske zone ili klastera: središnji Peking, okrug Yanqing u Pekingu i susjedni Zhangjiakou u provinciji Hebei.

Peking , prvi grad u historiji koji je ugostio i Zimske i Ljetne Olimpijske igre, bit će domaćin svih natjecanja na ledu i četiri sniježna natjecanja.

Yanqing  je predgrađe Pekinga, gdje se nalazi dio Velikog zida Badaling. Odlikuje ga izvrsno ekološko okruženje, okruženo planinama s tri strane, poznato i kao "Ljetna prijestolnica" Pekinga. Događaji u disciplinama alpskog skijanja, sankanja i boba održavat će se na planini Xiaohaituo u Yanqingu, zbog prednosti prirodnog terena, visokih padova i dugih padina.

Oglasi

Zhangjiakou, skijaški raj s brojnim vrhunskim skijalištima u svojoj četvrti Chongli, surađuje s Pekingom u organizaciji Zimskih Olimpijskih igara 2022. Ovdje će se uglavnom održavati natjecanja na snijegu.

Karta Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022

Igre u Pekingu 2022. održat će se na 25 mjesta — 12 mjesta natjecanja, tri mjesta za trening, tri olimpijska sela, tri trga za dodjelu medalju, tri medijska centra i jedno mjesto ceremonije .

Od 12 natjecateljskih mjesta , šest je u smješteno u Pekingu, četiri u klasteru Zhangjiakou, te dva u klasteru Yanqing.

Nakon Igara, većina ovih mjesta će se koristiti kao centri za obuku, sportska natjecanja i centri za građanske aktivnosti za promovisanje kineskih zimskih sportova.

Oglasi

Olimpijski toranj u Pekingu

Klaster Peking

Planirano je da pekinški klaster ugosti sve ledene događaje Zimskih olimpijskih igara 2022., koristeći ukupno 13 natjecateljskih i nenatjecateljskih mjesta, uključujući osam postojećih, četiri novoizgrađena i jedno privremeno.

Na šest natjecateljskih mjesta u Pekingu, koji su navedeni u nastavku, održat će se 32 natjecanja u pet disciplina (karling, hokej na ledu, brzo klizanje na kratkim stazama, umjetničko klizanje, brzo klizanje) od tri sporta (karling, hokej na ledu, klizanje).

Olimpijski Green, važna je ostavština s Olimpijskih igara kojih je Peking bio domaćin 2008. godine, te će ponovo postati centar dešavanja.

Olimpijska zelena

Oglasi

1. Zatvoreni stadion "Capital"

Zatvoreni stadion Capital izgrađen 1968. godine, bio je domaćin mnogih važnih sportskih događaja, uključujući kinesko-američku stonotenisku utakmicu 1971., poznatu kao "diplomacyping" i jednu od prvih NBA utakmica odigranih u Kini 2004. godine.

Tamo su se održavali odbojkaški turniri na Ljetnim olimpijskim igrama u Pekingu 2008., a sudbina je htjela da svoju "karijeru" nastavi u središtu pozornosti tako što će ugostiti umjetničko klizanje i brzo klizanje na kratkim stazama za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine.

Adresa: ulica Zhongguancun 56, okrug Haidian, Peking

2. Nacionalni oval za brzo klizanje

Oglasi

Novoizgrađeni  nacionalni oval za brzo klizanje također poznat kao "Ledena vrpca", jedno je od kultnih mjesta u pekinškom klasteru i jedino novoizgrađeno mjesto na Olympic Greenu.

Nekada je to mjesto bilo privremeno mjesto održavanja hokejaških i streličarskih natjecanja tijekom Olimpijskih igara 2008., a sada je najveće mjesto za brzo klizanje u Aziji, opremljeno s tri trkaće staze od 400 metara, jednom stazom za vježbanje, dva multifunkcionalna klizališta, te jednim klizalištem za ostale aktivnosti na ledu.

Plan je da nakon Zimskih olimpijskih igara, postane  stalno mjesto za treniranje kineskih sportaša, a također će biti otvoren za lokalno stanovništvo za zimske sportove.

Adresa:  Olympic Green, Peking

Nacionalno brzo klizanje Oval

Oglasi

3. Nacionalni zatvoreni stadion

Kao jedno od mjesta naslijeđenih s OI u Pekingu 2008., tu jw Nacionalni zatvoreni (dvoranski) stadion koji sekoristio za ritmičku gimnastiku, trampoline, te tijekom natjecanja u rukometu. Uz sportski centar Wukesong, organizirat će natjecanja u  hokeju na ledu.

Dizajn ovog stadiona izgleda kao tradicionalna kineska sklopiva lepeza, pa otuda i njegov nadimak "the Fan".

Adresa: Olympic Green, Peking

4. Sportski centar Wukesong

Sportski centar Wukesong  je vjerojatno najčešće korištena višenamjenska dvorana u Pekingu. To je naslijeđeno mjesto u Pekingu 2008. koje se nekoć koristilo za Olimpijske košarkaške preliminarne i finalne utakmice te će organizirati neke od  hokejaških  događaja za Zimske igre 2022. godine.

Adresa: 69 Fuxing Road, okrug Haidian, Peking

Wukesong sportski centar za hokej na ledu

5. Nacionalni centar za vodene sportove

Svojim dizajnom nalik na kutiju, Nacionalni centar za vodene sportove nosi nadimak "Vodena kocka".

Kako bi bio domaćin Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022., pretvoren je u "Ice Cube" i bit će domaćin natjecanja u karlingu.

Adresa: Olympic Green, Peking

Nacionalni centar za vodene sportove

6. Shougang Big Air

Još jedno novoizgrađeno mjesto za natjecanje je Shougang Big Air. U njemu se održavaju veliki  događaji u skijanju slobodnog stila i snowboardu .

Shougang Big Air izgrađen je unutar bivše željezare, s četiri industrijska rashladna tornja kao pozadinom. Dizajn je poput vrpce koja lebdi nebom .

Ovaj jedinstveni prostor sastoji se od tri dijela: staze, sudačke kule i prostora za publiku. Staza je duga 164 metra (538 stopa), 34 metra (112 stopa) na najširem dijelu i 60 metara (197 stopa) visoka na najvišoj točki.

Nakon Igara, postat će prvo stalno mjesto na svijetu za Big Air, djelovati kao mjesto za trening nacionalnih sportaša, ugostiti velika sportska natjecanja i služiti kao sportski tematski park za javnost.

Adresa: Shougang Industrial Park, 68 Shijingshan Road, Shijingshan District, Peking

Shougang Big Air

Klaster Yanqing

Yanqing klaster nalazi se u pekinškom okrugu Yanqing, 90 kilometara sjeverozapadno od središnjeg Pekinga.

Ukupno pet natjecateljskih i nenatjecateljskih mjesta postoji za domaćinstvo događaja na strmim padinama Zimskih igara 2022. godine, od kojih su tri novoizgrađena, a dva privremena.

U dva natjecateljska mjesta u Yanqingu  održat će se 20 događanja u tri sporta (alpsko skijanje, bob i sankanje).

1. Nacionalni Klizni centar

Nacionalni Klizni centar u Yanqingu je novoizgrađeno mjesto spremna ugostiti  bob i sankanje tijekom igara.

Pokriven drvenim krovom, prostor ima 16 krivina s različitim uglovima i nagibima ukupne dužine 1,9 kilometara, te je jedan od najsloženijih objekata ikada izgrađenih u smislu dizajna i izgradnje.

To je prva klizna staza u Kini, a nakon igara bit će otvorena za javnost za aktivnosti na ledenoj stazi.

Adresa: jugozapadno od okruga Yanqing, Peking

Nacionalni klizni centar

2. Nacionalni centar za alpsko skijanje

Koristeći prirodni planinski oblik planine Xiaohaituo u okrugu Yanqing, Nacionalni centar za alpsko skijanje izgrađen je za, kako mu samo ime govori, natjecanje u  alpskom skijanju .

S ukupnom dužinom staze od 21 kilometar i s vertikalnim padovima do 900 metara, to je centar za alpsko skijanje najviše razine u Kini i jedino kinesko mjesto koje zadovoljava standarde alpskog skijanja postavljene za Zimske igre u Kini. Poznat je kao "biser na kruni Zimskih igara".

Nakon Zimskih olimpijskih igara, postat će trening centar za nacionalne sportaše i mjesto održavanja međunarodnih natjecanja.

Adresa: sjeverozapadno od okruga Yanqing, Peking

Zhangjiakou klaster

Klaster Zhangjiakou nalazi se u okrugu Chongli u provinciji Hebei, 220 kilometara sjeverozapadno od klastera Pekinga i 130 kilometara zapadno od klastera Yanqing.

Tijekom Zimskih igara 2022. za korištenje je namijenjeno sedam natjecateljskih i nenatjecateljskih mjesta, od kojih su četiri nova, jedno postojeće, a dva privremena.

Na četiri dolje navedena natjecateljska mjesta održat će se 51 natjecanje u dva sporta (skijanje i biatlon).

Nakon Zimskih olimpijskih igara, klaster Zhangjiakou bit će preuređen u olimpijski park koji će biti trajno očuvan kao mjesto olimpijskog naslijeđa 2022. godine.

1. Sniježni park Genting

Sniježni park Genting  je nekada bio skijalište, a sada je transformiran i proširen kako bi ugostio  skijanje slobodnog stila i  snowboard  tijekom ZOI 2022.

Park se sastoji od dva odvojena mjesta: Park A za slobodno skijanje i Park B za snowboard.

Nakon igara ovo privremeno mjesto bit će vraćeno vlasniku kao skijalište.

Adresa: Chongli District, Zhangjiakou, Hebei

2. Nacionalni centar za skijaške skokove

Budući da su ovo prvi skijaški skokovi međunarodnih standarda u Kini, ovdje će se održati takmičenje u skijaškim skokovima i nordijskoj kombinaciji tijekom Zimskih olimpijskih igara 2022.

Nacionalni centar za skijaške skokove sastoji se od tri dijela, kluba na vrhu planine, dvije staze i prostora za gledanje u podnožju planine. Dizajn prostora podsjeća na ruyi žezlo (kineski talisman poput ukrasne žlice s podignutom glavom), otuda i nadimak "Sniježni Ruyi".

Nakon Pekinga 2022., mjesto će se koristiti kao nacionalni centar za obuku i turističko naselje.

Adresa: Chongli District, Zhangjiakou, Hebei

Nacionalni centar za skijaške skokove

3. Nacionalni centar za ski-trčanje

Novoizgrađeni  Nacionalni centar za skijaško organizirat će natjecanje u nordijskom krosu i kros-countryju.

Nakon Zimskih igara, ovo mjesto planira se preurediti u park i vanjski centar za led i snijeg za održavanje sportskih događanja i zabave.

Adresa: okrug Chongli, Zhangjiakou, provincija Hebei

Skijaško trčanje

4. Nacionalni centar za biatlon

Nacionalni centar za Biatlon, također poznat kao „ Ice Jade Ring ” sa svojim jedinstvenim dizajnom, bit će domaćin takmičenja u biatlonu tijekom Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

Nakon Igara, centar će se koristiti kao centar za obuku kineskih reprezentacija i odmaralište za turiste.

Adresa:  okrug Chongli, Zhangjiakou, provincija Hebei

Nacionalni centar za biatlon

Nenatjecateljska mjesta na Zimskim olimpijskim igrama 2022. godine

Mjesto održavanja svečanosti

Ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara ponovno će se održati na Nacionalnom stadionu (Bird's Nest) u središtu Pekinga, koji je bio domaćin svečanosti Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Tri mjesta za obuku

Capital Skating Oval, Capital Indoor Stadium Training Hall i Capital Short Track Speed Skating Hall koristit će se za trening prije i tijekom igara.

Tri olimpijska sela

Izgrađena su tri olimpijska sela, po jedno u tri natjecateljska klastera, za smještaj preko 6370 sportaša i dužnosnika.

Zimsko olimpijsko selo u Pekingu  ima oko 2300 kreveta i postat će javni stambeni prostor koji će se moći iznajmiti nakon Igara.

Zimsko olimpijsko selo Yanqing  ima oko 1430 kreveta i bit će pretvoreno u ljetovalište s toplim izvorima vode.

Zhangjiakou zimsko olimpijsko selo  ima oko 2640 kreveta i bit će preuređen u poslovni centar.

Zimske olimpijske igre 2022

Tri medijska centra

Kineski nacionalni kongresni centar koristit će se kao Glavni press centar (MPC) i Međunarodni radiodifuzni centar (IBC). Druga dva medijska mjesta su planinski medijski centri (MMC) u Yanqingu i Zhangjiakouu.

Tri trga za dodjelu medalja

Sva tri trga za dodjelu medalja su privremena, a nalazi se po jedan u svakom od klastera.

Prijevoz između mjesta održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Cjelokupni transportni sistem, uključujući i avioprijevoz, brze željeznice, brze i lokalne ceste i ostale saobraćajne infrastrukture, osigurani su i poboljšani su da budu podrška Pekingu u održavanju Zimskih olimpijskih igara.

Položaj tri olimpijska sela smanjuje vrijeme putovanja do svakog mjesta natjecanja i trening centra, samo 15 minuta unutar klastera u Pekingu, 10 minuta unutar klastera Yanqing i pet minuta unutar klastera Zhangjiakou.

Let s maskotom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022

Prema iskustvu stečenom s Olimpijskih igara u Pekingu 2008., posebne olimpijske trake na glavnim cestama, olimpijske autobusne linije i olimpijske autobusne stanice bit će postavljene da posluže Zimskim olimpijskim igrama.

Radit će oko 30 linija podzemne željeznice kako bi se smanjilo vrijeme putovanja između mjesta održavanja igara.

Do svakog mjesta možete doći podzemnom željeznicom (samo u Pekingu) i javnim autobusima. Neki hoteli mogu ponuditi prijevoz autobusom s fiksnim vremenom između mjesta održavanja. Međutim, za bezbrižan transfer do pravog mjesta na vrijeme, trebali biste razmotriti tamošnji privatni transfer s uslugom vodiča na engleskom jeziku.

Kinezi navode da sudjelovanje na Igrama može donijeti uzbudljive sportske trenutke, ali jedinstveni arhitektonski stilovi svakog mjesta i opća atmosfera također mogu biti veliko uživanje.

Također se navodi da mogu prilagoditi obilazak Zimskih olimpijskih dvorana kombinirajući posjetu drugih znamenitosti grada Pekinga kako bi poboljšali vaše putovanje na Zimske igre.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi