Nije više samo san: Olimpijske igre ponovo u Sarajevu?

Gradonačelnica obradovala javnost

Nije više samo san: Olimpijske igre ponovo u Sarajevu?

E. Čaušević

Prije dva mjeseca obilježena je 37. godišnjica od Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu 1984. godine.

Glavni grad Bosne i Hercegovine tada je bio centar svijeta, a Olimpijada je bila fantastična promocija za Sarajevo. Iz godine u godinu obilježavaju se godišnjice od Olimpijade, ali malo toga se uradilo kako bi se oživio olimpijski duh.

Mnoga mjesta gdje su se održavala takmičenja 1984. godine su uništena u ratu, a malo koja su obnovljena.

Međutim, čini se da bi se olimpijski duh ponovo mogao vratiti u Sarajevo. Gradonačelnica Benjamina Karić saopštila je danas da bi Sarajevo ponovo moglo biti centar svijeta.

Naime, iz ureda gradonačelnice saopštili su danas da se radi na tome da Zimske olimpijske igre ponovo budu održane u Sarajevu.

Jedan od kandidata za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine je Grad Barcelona, koja je u svojoj kandidaturi iskazala interes da određena borilišta budu u Sarajevu u sklopu Olimpijskih igara.

Oglasi

"Danas sam održala radni sastanak sa otpravnikom poslova Kraljevine Španije u BiH, Jordi Lorensom i predstavnikom Vlade Katalonije, Ericom Hauckom koji je zadužen za proces kandidature", saopštila je gradonačelnica Sarajeva i poručila.

"Grad Sarajevo će raditi na ovom projektu zajedno sa Olimpijskim komitetom BiH i svim drugim nivoima vlasti u BiH, jer je ovo jedinstvena prilika da povratak Olimpijade u Sarajevo".

Zimske olimpijske igre 1984. godine održane su u Sarajevu od 8. do 19. februara, a na istim nastupila su 1.272 takmičara iz 49 zemalja u šest sportova koje smo gledali u našem gradu.

Tada je izbor Sarajeva objavljen 1978. godine u Atini, a pored Sarajeva kandidati su bili još japanski Saporo i švedski Goteborg. Za glavni grad BiH sigurno bi bilo od nevjerovatnog značaja da se prijedlog Barcelone prihvati i da budemo jedni od domaćina Olimpijade za devet godina.

Ako ništa barem bi sigurno mnoga mjesta za takmičenja bila obnovljena u našem gradu jer propadaju već više od 30 godina, a vlasti u našoj zemlji se baš i ne brinu oko toga.

Olimpijski duh u Sarajevo se barem na nekoliko dana vratio 2019. godine kada je održan EYOF.

Top Komentari

Matija Matko
Ovo je u rangu sa tim da Željo bude šampion ove godine.
2 9
MethodMan
Aj ti prvo renoviraj staze, skakaone i ostale podloge na Igmanu i Bjelašnici pa nesto seri
3 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi