Kratki vodič kroz svaki sport na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Predstavljamo vam sve sportove koji će biti dio Igara

Kratki vodič kroz svaki sport na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Eldar Ganibegović

Samo šest mjeseci nakon što je olimpijski plamen ugašen u Tokiju, Olimpijske igre ponovno počinju 4. februara u Pekingu, te 80 km sjeverno u Yanqingu i 160 km sjeverno od toga u Zhangjiakouu.

Peking je prvi grad u historiji koji je ugostio i Zimske i Ljetne Olimpijske igre, bit će domaćin svih natjecanja na ledu i četiri sniježna natjecanja.

Yanqing  je predgrađe Pekinga, gdje se nalazi dio Velikog zida Badaling. Odlikuje ga izvrsno ekološko okruženje, okruženo planinama s tri strane, poznato i kao "Ljetna prijestolnica" Pekinga. Događaji u disciplinama alpskog skijanja, sankanja i boba održavat će se na planini Xiaohaituo u Yanqingu, zbog prednosti prirodnog terena, visokih padova i dugih padina.

Zhangjiakou, skijaški raj s brojnim vrhunskim skijalištima u svojoj četvrti Chongli, surađuje s Pekingom u organizaciji Zimskih Olimpijskih igara 2022. Ovdje će se uglavnom održavati natjecanja na snijegu.

U ovom tekstu donosimo vam kratki pregled svih sportova koji će se igrati na predstojećim ZOI.

Alpsko skijanje

Mikaela Shiffrin, koja je osvojila zlatnu medalju 2014. i 2018., ići će po treću. I dalje je na vrhuncu svoje forme, a u novembru je izjednačila rekord karijere po pobjedama u Svjetskom kupu u jednoj disciplini, slalomu. Petra Vlhova iz Slovačke te Lara Gut-Behrami i Michelle Gisin iz Švicarske također će biti favoriti za medalju.

Oglasi

U muškim disciplinama, Alexis Pinturault iz Francuske ima srebro i dvije bronce na Igrama, ali će tražiti zlato broj jedan kao aktualni ukupni prvak Svjetskog kupa.

[twitter]https://twitter.com/olympicchannel/status/1187096565372129282?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1187096565372129282%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2Farticle%2Fwinter-olympics-sports.html[/twitter]

Discipline uključuju spust, najbrži događaj; super-G, s više dodanih zavoja; veleslalom, još više zavoja; i slalom, najsporiji i najtehničkiji događaj. Tu je i kombinirana disciplina (spust i slalom) i ekipna slalomska utrka mješovitih spolova.

Biatlon

Prođite test izdržljivosti skijaškog trčanja i presijecite ga svakih nekoliko kilometara tako da sportaši zastanu kako bi gađali mete iz pušaka. Previše promašaja i skijaši moraju uzeti kazneni krug. Njemačka, Francuska, Švedska i Norveška trebale bi dominirati medaljama.

Bob

Ove godine okrunjena je prva svjetska prvakinja Kaillie Humphries, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje za Kanadu koja sada predstavlja Sjedinjene Američke Države.

Oglasi

Humphries je također svjetski prvak u bobu s dvije žene, s Lolo Jones kao partnericom.

Skijaško trčkanje

Skiatlon spaja dva stila skijanja i namijenjen je određivanju najboljeg višebojskog natjecatelja.

Norveška dominira ovim sportom, ali Sjedinjene Američke Države osvojile su svoju prvu zlatnu medalju 2018. kada su Jessie Diggins i Kikkan Randall osvojili sprint štafetu. Diggins će se vratiti 2022. Norvežanka Marit Bjorgen povukla se iz olimpijskog natjecanja nakon što je osvojila osam zlatnih medalja na tri Olimpijade.

Curling

Švedska muška reprezentacija, sa skipom Niklasom Edinom, bit će favorit u Pekingu.

Vrhunac Igara 2018. bili su muškarci iz SAD-a, predvođeni Johnom Shusterom, koji su došli do zlatne medalje. Od tada su najuspješniji Šveđani i Švicarke, a Kanada je također uvijek favorit za odličja.

Oglasi

Umjetničko klizanje

Ruska reprezentacija osvojila je prva tri mjesta u ženskoj konkurenciji na prošlom Svjetskom prvenstvu, a na vrhu je sada 17-godišnja Anna Shcherbakova.

Yuzuru Hanyu iz Japana osvojio je dvije olimpijske medalje u umjetničkom klizanju za muškarce.

Amerikanac Nathan Chen prije četiri godine otklizao je užasan kratki program koji ga je izbacio iz borbe. No, osvojio je svoju treću uzastopnu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu ove godine, a potencijalni dvoboj s Yuzuruom Hanyuom iz Japana, olimpijskim prvakom 2014. i 2018., mogao bi biti vrhunac Igara.

U disciplini parova, Sui Wenjing i Han Cong mogli bi donijeti zlato domaćinu. U plesu na ledu Viktorija Sinitsina i Nikita Katsalapov iz Rusije su svjetski prvaci.

Skijanje slobodnim stilom

Postoji šest disciplina. U zraku i novom velikom zračnom događaju, skijaši se spuštaju s rampe i izvode preokrete i okrete. U halfpipeu nastupaju u zdjeli u obliku slova U, a u slopestyleu skijaju niz stazu s tračnicama i skokovima. U mogulima skijaju preko neravne staze i ocjenjuju se zavojima, skokovima i brzinom.

Oglasi

Jedini događaj koji se mjeri u vremenu umjesto ocjenjivanja je ski kros, u kojem se skijaši utrkuju jedni protiv drugih u skupinama po četiri.

Kanada je na prošlim Igrama osvojila četiri zlatne medalje; nijedan drugi narod nije imao više od jednog. Taj tim predvodi superzvijezda mogula Mikael Kingsbury, branitelj olimpijskog naslova.

Hokej

Igrači NHL-a planirali su se vratiti na Igre po prvi put od 2014., ali liga i sindikat igrača složili su se da neće slati igrače u Peking zbog porasta slučajeva koronavirusa koji je doveo do pauze u NHL sezoni. To će natjerati neke od najboljih očekivanih kandidata, uključujući Sjedinjene Države i Kanadu, da se prilagode tome da nemaju vrhunske zvijezde u svojim muškim momčadima.

Ruski tim je 2018. pobijedio Sjedinjene Države u igranju bazena i osvojio zlato.

Kina će također sudjelovati u muškoj konkurenciji, unatoč zabrinutosti da tim nije ni približno dovoljno dobar da bude konkurentan.

Oglasi

U ženskoj konkurenciji, Kanada i Sjedinjene Države osvojile su svih šest zlatnih medalja otkako je taj sport dodan, te pet od šest srebra. Finska, Rusija i možda Švicarska vjerojatno će se natjecati za broncu.

Luge

Nijemci su tijekom godina osvojili 34 od 48 zlatnih medalja u ovom sportu, uključujući sedam od posljednjih osam.

Nordijska kombinacija

Da bi pobijedili u nordijskoj kombinaciji, sportaši moraju biti odlični na dva vrlo različita natjecanja: skijaško trčanje i skijaški skokovi. Nakon godina norveške dominacije, Njemačka je na posljednjim Igrama osvojila sve tri zlatne medalje.

Natjecatelji počinju skijaškim skokovima.  Tada se njihove početne pozicije u utrci trčanja temelje na njihovim ocjenama iz skijaških skokova.

Nordijska kombinacija jedini je olimpijski sport bez natjecanja za žene, ali to bi se moglo promijeniti 2026. godine.

Skeleton

Sjedinjene Države tu prolaze puno bolje, osvojivši tri od 12 do sada osvojenih zlata s tim da Amerikanci nikada nisu osvojili zlato u sankanju.

Njemačka, Austrija i Rusija su zemlje koje treba gledati na Igrama u Pekingu, jer su favoriti za medalje.

Skijaški skokovi

Muškarci skaču u natjecanjima “normal hill” i “large hill”, dok su skakačice, koje su pristupile Igrama tek 2018. godine, ograničene na normalno brdo. Ove godine dodaje se i ekipno natjecanje mješovitih spolova.

Neki su rekli da je vrh tornja za skijaške skakaonice, gdje sportaši čekaju prije uzbudljivog spusta, najtiše mjesto na Igrama.

Snowboarding

Nekoliko događaja je isto kao u slobodnom skijanju: big air, halfpipe, slopestyle i snowboard cross (umjesto ski cross). Tu je i međusobno natjecanje u veleslalomu.

Chloe Kim iz Sjedinjenih Država tijekom trčanja zlatne medalje u halfpipeu 2018.

Jedna od zvijezda natjecanja 2018., američka osvajačica zlatne medalje u halfpipeu Chloe Kim, vratit će se obraniti svoju titulu, s nastupom u "The Masked Singer" ispod njezina pojasa. Trostruki osvajač zlatne medalje Shaun White planira se vratiti i sa 35 godina.

Brzo klizanje

U brzom klizanju na duge staze, u kojem se sportaši inače utrkuju dva po dva u odnosu na sat, dominiraju Nizozemci. Osvojili su sedam od 14 zlatnih medalja u 2018. i osam od 12 u 2014. Sjedinjene Države, iza svjetskih prvaka Joeyja Mantie i Brittany Bowe, tražit će prvu zlatnu medalju od 2010. godine.

Kratka staza, s više klizača koji se utrkuju, a ponekad i sudaraju, na uskoj stazi, osigurala je Kini svoje jedino zlato na Igrama 2018. Južna Koreja će također biti glavni kandidat. Iako Sjedinjene Države tu i tamo pokupe medalje, nisu osvojile zlato od Apolo Ohnoa 2006. i 2002. godine.

Zimske olimpijske igre na rasporedu su od 4. do 20. februara 2022. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti