Peking počinje stvarati 'ledeni snijeg' za Zimske olimpijske igre 2022. godine - okoliš nije ugrožen

Olimpijske igre počinju 4. februara

Peking počinje stvarati 'ledeni snijeg' za Zimske olimpijske igre 2022. godine - okoliš nije ugrožen

E. Ganibegović

Nacionalni alpski skijaški centar u natjecateljskom području Yanqing, jednom od tri mjesta održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022., počeo je u ponedjeljak stvarati umjetni snijeg za nadolazeće Igre, a očekuje se da će zadatak završiti sredinom januara.

Igre imaju stroge zahtjeve za veličinu, debljinu, tvrdoću i gustoću sniježnih čestica za natjecanje, što se ne može postići prirodnim snijegom.

Global Times je u ponedjeljak saznao od pekinškog ureda za upravljanje velikim projektima da su meteorološki uslovi u pekinškoj četvrti Yanqing ispunili zahtjeve za izradu snijega.

Alpsko skijanje je poznato kao "biser na kruni Zimskih olimpijskih igara". Centar, koji je završen u junu ove godine, održao je nekoliko probnih natjecanja i kvalificiran je za održavanje  natjecanja na ZOI.

Ima sedam staza koje će se zajedno koristiti za 11 disciplina poput spusta, superveleslaloma i veleslaloma.

Staze su dugačke 9,2 kilometra s maksimalnim vertikalnim padom od 900 metara. To je prva staza alpskog skijanja u Kini koja zadovoljava olimpijske standarde i jedan je od najtežih terena na svijetu.

Oglasi

Wu Gaosheng, operativni upravitelj centra, rekao je u ponedjeljak za Global Times da se tim za izradu snijega sastoji od 20 kineskih i stranih djelatnika, a radi 24 sata dnevno u dvije smjene.

"Oko 170 kompleta opreme za izradu snijega stavljeno je u upotrebu. Projekt pokriva oko 800.000 četvornih metara, a tim će trebati proizvesti oko 1,2 miliona kubnih metara snijega", rekao je Wu, te dodao:

"Kako bi osigurali da natjecatelji mogu postići maksimalnu brzinu od 130-140 kilometara na sat, Međunarodna sniježna federacija ima stroge zahtjeve u pogledu tvrdoće staza, tako da je zasniježenje najkritičniji dio."

Zahtjevi podrazumijevaju da površina staze mora ostati kristalna, gotovo poput leda, a taj snijeg se naziva glacijalni snijeg.

"Ledeni snijeg mogao bi smanjiti trenje između skija i staza, pa je manja vjerojatnost da će se lomiti. Kada su u pitanju zavoji pri velikim brzinama, također može osigurati da je skijaška podloga glatka i da je skijaška staza u savršenom stanju bez obzira na broj trkača, kako bi se osiguralo pošteno natjecanje", rekao je Wu.

Oglasi

Iako bi Peking ove zime mogao zadesiti najveće snježne padavine ikad, na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. i dalje će se koristiti velika količina umjetnog snijega, jer je umjetni snijeg više u skladu sa zahtjevima natjecanja i sigurniji za sportaše.

Neki zapadni mediji, uključujući Guardian, izrazili su zabrinutost zbog ekoloških troškova, kako su ga oni nazvali, lažnog snijega za Igre, rekavši da će Pekingu trebati oko 49 miliona galona vode za stvaranje potrebne količine umjetnog snijega za Zimske olimpijske igre.

Zhang Li, član izaslanstva za prijavu na Zimske olimpijske igre u Pekingu, istaknuo je u prethodnom intervjuu da tehnologija umjetnog snijega koja se koristi za Igre neće zagađivati okoliš.

"Koristit ćemo oblik spreja, baziran na molekulama vode, koji sam po sebi ne zagađuje okoliš", rekao je Zhang, dodajući da količina vode koja se koristi za umjetno osnježavanje na mjestima kao što je Zhangjiakou u provinciji  Hebei, koja čini najviše manje od 1 posto lokalne vodoopskrbe, ne predstavlja opasnost za korištenje vode stanovnika u regiji.

Igre u Pekingu 2022. održat će se na 25 mjesta — 12 mjesta natjecanja, tri mjesta za trening, tri olimpijska sela, tri trga za dodjelu medalju, tri medijska centra i jedno mjesto ceremonije .

Od 12 natjecateljskih mjesta , šest je u smješteno u Pekingu, četiri u klasteru Zhangjiakou, te dva u klasteru Yanqing, u kojem će se, dakle, koristiti umjetni snijeg.

Nakon Igara, većina ovih mjesta će se koristiti kao centri za obuku, sportska natjecanja i centri za građanske aktivnosti za promovisanje kineskih zimskih sportova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi