I pored pandemije, organizacija ZOI na visokom nivou: Uspostavljen savršen transportni sistem

Tu je i konačna verzija pravila za gledaoce

I pored pandemije, organizacija ZOI na visokom nivou: Uspostavljen savršen transportni sistem

E. Ganibegović

Zimske olimpijske igre održat će se u Pekingu od 4. do 20. februara.

Odbrojavanje do početka Igara je počelo, a i pored pandemije koronavirusa organizatori najavljuju organizaciju na najvišem nivou.

Siguran i učinkovit transportni sistem već je našao svoje mjesto za nadolazeće Zimske olimpijske igre, unatoč izazovima zbog geografskih razlika između tri natjecateljske zone i pandemije COVID-19, kažu organizatori Pekinga 2022.

"Kroz gotovo tri godine truda, sada smo spremni pružiti pouzdanu uslugu na nadolazećim Zimskim igrama", rekao je Liu Shu, zamjenik direktora Odjela za transport Pekinškog organizacijskog odbora Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara (BOCOG).

U intervjuu za Xinhuau, Liu je rekao:

"Od uspostave odjela prije dvije i pol godine, uspostavili smo Zapovjedni centar olimpijskog prometa i održavamo bliske kontakte s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO), Međunarodnim paraolimpijskim odborom (IPC) i lokalne samouprave za poboljšanje standarda usluga prijevoza."

Oglasi

"Sastavili smo vodič za prijevoz, koji će uskoro biti objavljen", istaknuo je.

"Cijeli mehanizam sadrži 'point-to-point, čist i siguran transportni sistem', što znači da svi sudionici Igara moraju proći sigurnosne i zdravstvene provjere na svojim polaznim mjestima i nema potrebe raditi istu stvar na odredištima. Naravno, niko ne smije sići tijekom putovanja", objasnio je Liu.

Govoreći o prevenciji epidemije, Liu je rekao:

"Svaki brzi voz, shuttle bus i licencirani taksi bit će dezinficirani prije i nakon prijevoza putnika. U vozilu su vozači i putnici izolirani. Svi moraju nositi maske."

"Pripremljeno je dovoljno vozila kako bi se zadovoljile potrebe svih sudionika Igara, a svi vozači su prošli pet krugova specifične obuke", istaknuo je Liu."

Oglasi

Prema Liuu, uspostavljena su 33 tima za prijevoz na mjestu događaja, 11 timova za transportne usluge, 16 timova za podršku u radu i održavanju i četiri tima za podršku brzim željeznicama.

"Kroz obuku sada svo osoblje zna što i kako treba raditi", rekao je.

Što se tiče znanja engleskog jezika vozača, Liu je rekao:

"Neki vozači govore dva jezika, BOCOG ima centar za jezičnu podršku koji pruža tečajeve jezične obuke i pravovremenu pomoć. Nadalje, dali smo vozačima set kartica s često korištenim engleskim frazama. Tako mogu komunicirati bez ikakvog izravnog kontakta."

"Olimpijske trake na cestama su samo za vozila s olimpijskim certifikatima", dodao je.

Oglasi

Prisjećajući se godina priprema, Liu je rekao:

"Geografska razlika između tri natjecateljske zone jedna je od poteškoća."

Uzimajući za primjer natjecateljsku zonu Yanqing, koja će ugostiti alpsko skijanje, sanjkanje, skeleton i bob, Liu je priznao:

"To je planinsko područje. Neke su ceste uske i strme. Cesta broj 2 u Yanqingu ima 14 polukružnih okreta i strme padine, a postoji velika vjerojatnost za jak snijeg i jak vjetar tijekom Igara, što povećava poteškoću i izazov."

"Kako bismo riješili problem, upotrijebili smo svoja vozila za testiranje lokalnih cesta mnogo puta i postavili timove za uklanjanje leda i čišćenje snijega kako bismo osigurali da ceste u planinskim područjima neće biti zaleđene ili prekrivene snijegom za vrijeme Igara", rekao je Liu.

Predstavljena konačna verzija pravila za gledatelje na ZOI

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. u ponedjeljak su predstavili konačnu verziju pravila za gledatelje.

"S obzirom na trenutnu tešku i komplikovanu situaciju pandemije COVID-19 te kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika i gledatelja, odlučeno je da se ulaznice više ne prodaju, već da budu dio prilagođenog programa koji će pozvati grupe gledatelja da budu prisutni na licu mjesta tijekom Igara", stoji u saopštenju organizatora.

"Organizatori očekuju da će se ovi gledatelji striktno pridržavati protumjera COVID-19 prije, tijekom i nakon svakog događaja kao preduvjeta za sigurnu i zdravu provedbu Igara", dodaje se.

"30. septembra 2021. objavljeni su principi politike prevencije i kontrole pandemije za Igre u Pekingu 2022. Jedno od načela bilo je da se ulaznice neće prodavati gledateljima izvan kopna Kine. Ulaznice će se prodavati isključivo gledateljima koji žive u Kini i koji ispunjavaju zahtjeve protumjera COVID-19", navodi se u saopštenju.

Top Komentari

Husrefbeg22
Kina vec nekoliko zadnjih godina dokazuje da je najbolje organizovana zemlja i ekonomski vjerovatni i prvi u svijetu. Samo im je demokracija i priznavanje prava Ojgura (muslimana) i drugih naroda (Tibetanci na primjer) veliki problem. Jaka centralna vlast koja silom natura kulturu Han kineza svim drugim narodima. Nesto slicno kakva je bila diktatura prema svim nesrpskim narodima a pogotovo Bosnjacima za vrijeme Prve i Druge Jugoslavije (Srboslavije).
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije