BiH i još 16 država nemaju nijednog predstavnika u Evropi

Poispadali nam svi aduti

BiH i još 16 država nemaju nijednog predstavnika u Evropi

Bosna i Hercegovina od večeras nema nijednog predstavnika u Evropi i jedna je od malobrojnih zemalja čijim je klubovima 'pošlo za rukom' da ne dočekaju ni početak augusta, kada se inače stvari u kvalifikacijama za dva najsnažnija evropska takmičenja tek počinju zakuhavati i kada se u igru uključuju neki ozbiljniji timovi.

Kao što je već poznato, našu državu su u Ligi prvaka i Evropskoj ligi ovog ljeta predstavljali Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg i svi su već eliminisani, tako da ćemo u predstojećim sedmicama ostati uskraćeni za praćenje njihovih utakmica na evropskoj sceni.

Zrinjski je nes(p)retno ispao od Maribora u 2. pretkolu Lige prvaka, a u 2. pretkolu Evropske lige se Željezničar  časno oprostio od Evrope ispadanjem od AIK-a, iako se stekao dojam da se protiv Šveđana moglo napraviti mnogo više, dok isto važi i za Široki Brijeg koji je pokleknuo pred Aberdeenom. Najlošiji rezultat ostvarilo je Sarajevo, koje je ispalo odmah u 1. pretkolu od moldavske Zarije Balti.

Ruku na srce, ove godine su naši klubovi nisu bili toliko loši kao prošle, koja će ostati upamćena kao najneuspješnija otkad se igra Premijer liga, ali ponovo je nedostajalo kvaliteta, snage, pa i sreće da se napravi nešto više. Ukratko, još jedna evropska sezona za relativno brz zaborav, u kojoj su naši klubovi ostvarili ukupno tri pobjede, pet remija i četiri poraza.

Žao nam je što moramo konstatovati da je BiH, uz Crnu Goru, jedina država iz bivše Jugoslavije koja više nema predstavnika u Evropi. Bez pretjerane želje da povlačimo paralele i da se poredimo sa komšilukom, svi mogu vidjeti da klubovi iz regiona iz godine u godinu prave sve bolje rezultate, dok su naši predstavnici tu da vječno prkose onoj frazi da danas svi igraju fudbal. Zabrinjavajuće je, također, da je u Evropi prva dva pretkola EL 'preživio' čak i jedan klub iz Luksemburga - Fola Esch, za koju nastupa Bosanac Veldin Muharemović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pored Bosne i Hercegovine, bez ijednog kluba u Evropi ostalo je još 16 država i to: Kosovo, San Marino, Andora, Gibraltar, Farski Otoci, Vels, Sjeverna Irska, Malta, Armenija, Gruzija, Crna Gora, Estonija, Latvija, Irska, Finska i Lihtenštajn. U kvalifikacijama za LP i EL su se takmičili klubovi iz ukupno 55 zemalja.

Da ne bude sve tako sivo, raduje nas činjenica da smo napravili kakav-takav pomak u odnosu na prošlu godinu kada su Široki Brijeg, Sloboda i Radnik završili nastup odmah u 1. pretkolu Evropske lige, dok je Zrinjski eliminisan u 2. pretkolu Lige prvaka. Tada naši timovi nisu uspjeli upisati nijedan trijumf, sada smo bili nešto bolji ali nedovoljno za bilo kakav veći i ozbiljniji rezultat kojim bismo se mogli pohvaliti.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije