Bratstva i jedinstva više nema

Derbi u Gračanici pamtimo po lošem

Bratstva i jedinstva više nema

E. Škorić

Bratstvo i jedinstvo je bio poznati slogan i dogma Saveza komunista Jugoslavije, izraz kojim su se opisivali bratski odnosi između naroda i narodnostu u bivšoj državi. Danas više nema Bratstva i Jedinstva.

Imaju samo dva prvoligaška kluba. Bratstvo iz Gračanice i Jedinstvo iz Bihaća. Upravo su se Bratstvo i Jedinstvo sastali u subotu u derbiju 23. kola Prve lige FBiH. Miroljubivim rezultatom 0:0 završen je okršaj ta dva kluba.

Ali, bratstva i jedinstva nije bilo. Ironično, zar ne? Nije iz prostog razloga što smo na stadionu Luke vidjeli dvocifren broj kartona, desetine oštrih startova, jedan lom noge, isključenje trenera, nedosuđen (opravdano kažu gosti, neopravdano kažu domaći) penal... 

Nije se domaćinu svidjelo ono što je radio Danijel Zrnić, arbitar iz Zenice. Smatraju Gračanlije da je direktno utjecao na konačni rezultat i da je "po naređenju" radio određene stvari, pomagao Bišćanima, koji su i dalje na vrhu tabele i koračaju ka ulasku u Premijer ligu BiH.

Nisu bili zadovoljni niti predstavnici klubova, pa su se odlučili međusobno obračunati. Gostujući navijači su imali sukob s policijom. Sve to izgledalo je najmanje sportski i najmanje pod sloganom Bratstva i jedinstva. 

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Scene koje su danas viđene u Gračanici, godinama se viđaju po bh. stadionima. Bratstva i jedinstva više nema. 

Usput, dodajmo da je u nedostatku Bratstva i jedinstva sudiji Zrniću ostalo moliti da živ napusti svlačionicu. U pratnji policije uspio je da "čitav", živ i zdrav što bi rekli, sjedne u automobil i zaputi se kući. I vjerovatno mu ovo nije posljednje ovakvo iskustvo. Nažalost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.