Kucnuo je čas: PL BiH od sezone 2016/2017 s 12 klubova!

Skupština N/FSBiH je odlučila

Kucnuo je čas: PL BiH od sezone 2016/2017 s 12 klubova!

U samom finišu sjednice redovne Skupštine N/FBiH raspravljalo se i glasalo o vjerovatno i najbitnijoj tački današnje sjednice, a prijedlog o skraćenju Premijer lige Bosne i Hercegovine s 16 na 12 klubova od sezone 2016/2017 je usvojena s 56 glasova "za" i dva suzdržana.

Naime, delegati Skupštine N/FSBiH izjašnjavali su se o budućem ustrojstvu najelitnijeg ranga bh. fudbala. Prema glasovima prisutnih 58 delegata odlučeno je da će Premijer liga u sezoni 2016/2017 brojati 12 klubova!

Direktor sektora za takmičenja Elmir Pilav prisutne je upoznao s osnovnom materijom vezanom za skraćenje Premijer lige u sezoni 2016/2017 na s 16 na 12 klubova, što značio da će u narednoj sezoni Premijer lige 2015/2016 ispasti šest posljednjeplasiranih ekipa.

Svakako da će skraćenje lige rezultirati podizanjem kvaliteta, većeg interesa navijača, ali i samih sponzora, kao i činjenice da bi domaći fudbal "proizvodio" više fudbalera za reprezentativne selekcije naše zemlje.

Ipak, bilo je i onih koji nizu bili za skraćenje lige odmah na 12 klubova, već postepeno

"Ekstreman je način da se izbaci šest klubova. Jesmo za skraćenje lige, ali prvobitno na 14, a potom na 12 klubova", rekao je Midhat Sarajčić, delegat SKupštine N/FSBiH iz Srednjobosanskog kantona.

"Postoje Statutom određene ingerencije i to je naša obaveza da sve kontrolišemo. Mi ćemo ipak u granicama standarda iznijeti ovu našu priču do kraja, a oni koji misle da sve može 100% pravično imat će šansu već one naredne sezone da se vrate u ligu", istakao je Mile Kovačević, predsjednik FS RS i član Izvršnog odbora N/FSBiH.

Možda i najbolji i najduži govori imao je Josip Bevanda.

"Svaka reforma je bolna. Trebaju se stvoriti uvjeti mladima da bi ostali ovdje i da bi se natjecali, a to možemo samo ulaganjem u mlade. Vidjeli ste sami da nam su nam UEFA-a i FIFA-a pomogle da revitaliziramo sve ono što je poplava uništila za jedan dan. Sada idemo u projekat koji će donijeti budućnost bh. nogometu. Za bh. vrstu sada igraju djeca čiji su roditelji otišli odavde. Da li ćemo u narednom periodu imati te ljude koji će donijeti 31 milion maraka? Pogledajte da su uprkos tome klubovi u velikim problemima. Na zastupnicima je da odluče šta će biti, u vašim rukama je "oružje" koje može mnogo toga promijeniti, jer recimo svega sedam klubova u Bosni i Hercegovini ima rasvjetu na stadionima. Imamo pruženu ruku iz FIFA-e i UEFA-e i imamo godinu dana, ali ne odemo li na EURO vidjeli ste koliko će to uticati na budžet N/FSBiH za narednu godinu", istakao je Josip Bevanda, član IO N/FSBiH, u svom obraćanju delegatima Skupštine.

Nakon obraćanja pojedinih delagata Skupštine N/FSBiH pristupilo se glasanju, a 56 od 58 prisutnih delegata glasalo je "za" skraćenje Premijer lige BiH, dok su dva ostala suzdržana. Ovim glasanjem postao je jasno da će najjači domaći fudbalski rang od sezone 2016/2017 brojati 12 klubova.

Ipak, propozicije samog takmičenja još nisu određene, što znači da još uvijek nije poznat način i format po kojem će igrati najbolji bh. klubovi koji sezonu 2016/2017 dočekaju u Premijer ligi. Rješenje ovog pitanja je u nadležnosti Izvršnog odbora N/FSBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.