Nikad veći broj  bh. igrača u ligama petica

Najviše "Nijemaca"

Nikad veći broj bh. igrača u ligama petica

E. Škorić

Sve više bosanskohercegovačkih igrača nastupa u ligama petica. Trenutno u pet najjačih liga svijeta nastupa više od 15 nogometaša, bosanskohercegovačkih reprezentativaca ili pak oni koji imaju realne izgleda da u dogledno vrijeme to postanu.

Haris Medunjanin je vsinoć potpisao ugovor s Deportivom i on je 18. naš igrač u najjačim ligama svijeta, a trenutno jedini naš igrač u španskoj Primeri. 

Najveći broj bh. igrača nastupa u njemačkoj Bundesligi, njih čak osam (ako računamo Marija Vrančića, potencijalnog reprezentativca koji je predao zahtjev za bh. državljanstvo i koji igra za Paderborn). Osim Vrančića, u Bundesligi nastupaju Emir Spahić, Ermin Bičakčić, Sejad Salihović, Sead Kolašinac, Mensur Mujdža, Vedad Ibišević i Izet Hajrović.

U engleskom Premiershipu od ove sezone imamo čak trojicu nogometaša nakon što je Muhamed Bešić potpisao za Everton, a od ranije su tu Asmir Begović i Edin Džeko. Četvoricu igrača imamo u italijanskoj Seriji A budući da je Ervin Zukanović potpisao za Chievo, te se pridružio Miralemu Pjaniću i Senadu Luliću u nekad najjačoj ligi svijeta, a od ove sezone igrat će tu i bivši mladi bh. reprezentativac Milan Đurić čija je Cesena ušla iz Serije B u Seriju A.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Jednog predstavnika imamo u francuskoj Ligue 1, a to je Sanjin Prcić, koji je ovog ljeta iz drugoligaša Sochauxa prešao u Rennes. Naravno, postoji još mogućnost da Tino Sven Sušić potpiše za Veronu ili Everton, a u budućnosti će sigurno biti sve više bh. igrača u ligama petica. Neka smo ih brojali na prste jedne ruke, a danas…

Svi bh. igrači u ligama petica:
Engleska: Asmir Begović, Edin Džeko, Muhamed Bešić
Italija: Miralem Pjanić, Senad Lulić, Ervin Zukanović (Chievo), Milan Đurić (Cesena)
Španija: Haris Medunjanin (Deportivo), Miroslav Stevanović (Sevilla)
Njemačka: Emir Spahić (Bayer), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Sejad Salihović (Hoffenheim), Sead Kolašinac (Schalke), Mensur Mujdža (Freiburg), Vedad Ibišević (Stuttgart), Izet Hajrović (Werder), Mario Vrančić (Paderborn).
Francuska: Sanjin Prcić (Rennes)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti