Oktobar je, a Sarajevo bliže Ligi za bedaka nego Evropi

Bordo tim je u velikim problemima

Oktobar je, a Sarajevo bliže Ligi za bedaka nego Evropi

A. Beganović

Devetnaesti mart 2005. godine je datum kojeg se navijači Dinama ne žele sjećati. Upravo tada Dinamo je izgubio u Koprivnici od Slavena, a zagrebačka megamomčad završila je u Ligi za opstanak, od tada poznatoj i kao Ligi za bedaka.Nešto više od jedanaest i pol godina nakon sramotnog rezultata Dinama ista sudbina se smiješi jednom bosanskohercegovačkom fudbalskom velikanu, FK Sarajevo, koji se već duže vrijeme nalazi u rezultatskoj krizi.

U derbiju 13. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine mostarski Plemići su u Mostaru s minimalnih 1:0 savladali Sarajevo kojem su tako na tabeli pobjegli na velikih i vjerovatno nedostižnih 11 bodova. Bordo tim je po ko zna koji put razočarao armiju svojih navijača i od titule se oprostio u oktobru što ni najveći pesismisti kojima je bordo boja draga prije par mjeseci nisu očekivali.

Samo 19 bodova u 13 odigranih utakmica osvojili su fudbaleri Sarajeva i otkako se igra Premijer liga na području cijele Bosne i Hercegovine samo u jednoj sezoni su imali manje bodova nego sada. Radi se o sezoni 2004/2005 kada je Sarajevo nakon prvih 13 kola na kontu imalo 17 bodova, a na kraju je završilo na četvrtom mjestu. No, iako sada velikan bh. fudbala ima dva boda više veliko je pitanje da li će ponoviti rezultat iz sezone 2004/2005. Ako nastave sa igrama kakve su pružali u dosadašnjem dijelu sezone teško da će izboriti i nastup u Ligi za prvaka.

U igri je još 27 bodova, vremana je sve manje, a u redovima premijerligaša iz Titove 38/b nemaju na osnovu čega biti optimistični. Svaki scenarij je moguć, nekoliko vezanih pobjeda donosi pomak na tabeli, no kiks ili dva Sarajevo guraju u "Ligu za bedaka". I to nije propast svijeta. Fudbal se igra i u Ligi za opstanak, a ne tako davno u "Ligi za bedaka" kao što je naglašeno na početku teksta, igrao je i zagrebački Dinamo, koji je posljednjih jedanaest godina apsolutni vladar fudbala u Hrvatskoj i najuspješniji klub iz regiona u evropskim takmičenjima. Sigurno da navijači Sarajeva ne bi imali ništa protiv i da se njihovom klubu desi sudbina slična Dinamovoj. Međutim, Sarajevo nije Dinamo i ako će se realno gledati, teško da će u bliskoj budućnosti i biti. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Iako u prošloj sezoni nisu izborili Evropu očito je da u Sarajevu nisu iz toga ništa naučili. Nakon 13 kola evidentno je da su ljudi zaduženi za slaganje igračke križaljke, iako im novca nije nedostajalo, katastrofalno odradili posao, a da stvar bude gora "kapitalac" iz vrućih ljetnih dana Said Husejinović više je povrijeđen nego zdrav i čini se da ni doktorski tim kluba ne zna tačno kada će biti potpuno spreman.  Istina je i da je u Titovoj 38/b i u nekim ranijim prelaznim rokovima bilo prometno, no isto take je činjenica da su u bordo klub dolazili igrači sa jakim pedigreom, te da su u krajnjem slučaju osvajani trofeji i da su ljubitelji fudbala na utakmicama čiji akter je Sarajevo imali dosta toga vidjeti.

Šta i kako dalje pitaju se svi kojima je Sarajevo u srcu, a na postavljeno pitanje teško da im ko može dati odgovor. Sve važne odluke moraju biti "aminovane od Ken Chooa, desne ruke većinskog vlasnika upravljačkih prava Vincenta Tana, a u posljednje vrijeme iste su donijele Sarajevu mnogo više štete nego koristi. Stalne promjene igračkog kadra, te promjene na klupi su recepti koji očito ne pomažu bolesniku.

Bilo kako bilo, svjetlo na kraju tunela se ne nazire, izabranicima Mehmeda Janjoša predstoji grčevita borba za plasman u Ligu za prvaka, a navijači Sarajeva od predsjednika Edisa Kusturice očekuju da im se obrati, te da im pokuša objasniti šta je krenulo po zlu.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi