Ušanović ne odustaje od kandidature
Izvršni odbor sutra treba usvojiti kriterije za raspisavnje konkursa za novog "generalnog"

Izbor generalnog sekretara NS/FS BiH

Ušanović ne odustaje od kandidature

Sjednica Izvršnog odbora NS/FS BiH biće održana sutra u 11 sati u Širokom Brijegu, a najveću pažnju javnosti „izaziva“ određivanje uslova za raspisivanje konkursa u izboru generalnog sekretara.

Komisije za Propise Saveza napravila je prijedlog prema kojem kandidat ne može biti osoba protiv koji se vodi sudski postupak, to jeste aktuleni v.d. sekretara Munib Ušanović. Međutim, IO je na posljednjoj sjednici u Sarajevu odbio njihov prijedlog, te tako neće ispoštovati rok postavljen od strane FIFA i UEFA, a prema kojem je „generalni“ trebao biti izabran do 28. februara ove godine.

Konkurs ili sankcije FIFA i UEFA

Sutra bi, konačno, trebali usvojiti nove uslove, raspisati konkurs i u što kraćem periodu izabrati generalnog sekretara, kako eventualno ne bi snosili sankcije od strane Svjetske i Evropske fudbalske federacije.

Posljednjih dana pojedini mediji pisali su i kako će Ušanović, ipak, odustati od kandidature. No, to po svemu sudeči neće biti tako. U neradoj izjavi za SportSport.ba, Ušanović danas je istakao:
„Neću odustati od kandidature za generalnog sekretara.“

Na pitanje zbog čega ne želi odustati od kandidature, kada je javnost protiv njega, odgovorio je:

„To nije tačno. Nije cijela javnost protiv mene i to jedina istina. Najvažnije u cijeloj priči mi je što imam podršku gotovo svih reprezentativaca i selektora Miroslava Ćire Blaževića, a koji najbolje znaju na koji način obavljam svoj posao.“

Pravna „slamka spasa“

Ušanović je potom naveo još jedan od razloga zbog čega ne želi odustati od kandidature za generalnog sekretara u narednom četverogodišnjem mandatu.

„Na prošloj sjednici 11 članova IO glasalo je da se na legalan način svima, a tako i meni, omogući ravnopravno učešće u konkurs. Član 14. Statuta NS/FS BiH koji je usklađen sa Statutima FIFA i UEFA, kaže kako se ne mogu kandidovati osoba osuđivana za teška krivična djela. Ja to nisam, niti ću ikada biti! Dakle, sasvim je dovoljno da uz potrebnu dokumentaciju za kandidaturu priložim uvjerenje o nekanjavanju, koje posjedujem, a ne uvjerenje da se ne protiv mene ne vodi postupak. To je protivno Statutu NS/FS BiH, ali i statutima FIFA, UEFA, te svih nacionalnih asocijacija svijeta“, smatra Ušanović.

Nije siguran da li će biti izabran

On kaže i kako nije siguran da li će dobiti povjerenje članova IO, ali je ponovio će se kandidovati „100 posto“.

„Hoće li kasnije članovi IO glasati za mene ili ne, to je druga priča?! Tražim samo ravnopravan tretman u kandidaturi koji ne smije biti u  „sukobu“ sa pomenutim statutima“, kaže Ušanović.

Sutra će biti jasno i da li će Ušanović imati priliku kandidovati se? Osim toga, IO odlučivaće i o spornom ugovoru o TV pravima utakmica fudbalske reprezentacije BiH, kao i budžetu Saveza za 2009. godinu. Izabraće i revizorsku kuću koja će obaviti analizu poslovanja NS/FS BiH u 2008. godini.  
 
Hoće li sutra biti kvoruma?!

Izvršni odbor NS/FS BiH sutra bi mogao imati minimalan kvorum, to jeste sjednici bi trebalo prisustvovati 12 od 15 članova IO. Ranije odsustvo najavili su Mensud Bašić i Hamdija Abdić, a ostavku je krajem prošle godine podnio Fikret Mujkić, član NS Tuzlanskog kantona. Do Skupštine NS/FS BiH koja se treba održati u aprilu ove godine, IO radiće bez člana ove regije.

Ukoliko se jedan od 12 članova koji su najavili dolazak u Široki Brijeg ne pojavi sutra u tamošnjem hotelu „Park“, sastanak IO ponovo će biti prolongiran?!  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti