Veležu je uz trenera potrebna i jasna vizija

Može li se Velež dići iz prosjeka

Veležu je uz trenera potrebna i jasna vizija

Od trenutka kada se lopta zvanično počela kotrljati u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, bilo da se radilo o turnirima u ranoj fazi, kasnije Federalnoj ligi, pa Premijer ligi, Velež je živio burno, možda čak i burnije nego većina klubova. 

Dovoljno je sjetiti se perioda kad je klub ispao u niži rang, pa tri sezone igranja pod Drinovcima, Doglodima i drugim stadionima. Već tada je klub ušao u nevjerovatno čestu kolotečinu promjena trenera, mijenjali su se kako njegovi nekadašnji igrači, tako i treneri koji su Velež samo nekad gledali na televiziji.

Svi su imali neke svoje vizije, ali su dolazili u različitim periodima.Neki da sa ekipom osiguraju opstanak, neki da naprave iskorak, neki da vrate Velež na mjesto koje mu pripada itd...

A, kada se podvuče crta u ovom poslijeratnom periodu na prste jedne ruke se mogu izbrojati nešto bolji rezultati (trofeja nije bilo), a ti bolji rezultati su recimo ulazak u play off za prvaka (koji se nije igrao), ulazak u polufinale Kupa pa i peto mjesto na kraju prošle sezone. Možda  bi se mogao provući još neki rezultat, ali to je uglavnom to. 

Mijenjali su treneri, baš kao igrači, bilo je svega i svačega. Strategija se mijenjala iz kola u kolo. Tako bi se 

na početku sezone pričalo kako uz par pojačanja Velež može među najbolje (u Evropu), pa se nakon četiri-pet kola govorilo o tome kako realno ekipa ne može u kratkom periodu gore već je potrebno određeno vrijeme, a sa svakim ulaskom u četvrtfinale Kupa se gledalo prema Evropi.

Na kraju bi jedan poraz, posebno iznenađujući kod kuće tipa Gošk, Zvijezda, Rudar Prijedor, ili u Kupu vratio klub korak ili dva unazad. Velež je opet iza sebe imao buran period, prošao je i dobro i loše za kratak period i sad je opet bez trenera. I naravno opet se špekuliše se sa raznim imenima, svi bi rado na klupu Veleža, ali ono što je 

potrebno Rođenima jeste dovoljna doza realnosti.  Da trener koji dođe ne počne pričati o Evropi, povratku u vrh BiH fudbala, ili nečemu sličnom bez pokrića. Veležu treba trener koji će realno sagledati situaciju, koliko ekipa može realno, koliko igrači pojedinačno mogu.

Da li se ide na spoj mladosti i iskustva ili možda na forsiranje mladih igrača pa čak i po cijenu rezultata , jer u ovoj sezoni rezultatski Velež teško može napraviti neki podvig, što znači da trener neće biti pod pritiskom, a opet ostalo je sasvim dovoljno jakih utakmica za nešto mlađe igrače. Zato je možda ovaj period idealan da se uz 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

trenera izabere vizija, da se kaže kako Velež u ovom trenutku može toliko i toliko, a da će probati uraditi sve kako bi naredne sezone išao korak naprijed, pa možda i nešto više ako bi se stvari poklopile,  jer Rođeni su uzeli četiri boda Sarajevu od šest, možda u nastavku skinu skalp Širokom, Željezničaru, a na kraju završe na tabeli lošije u odnosu na prošlu sezonu.

Zašto? Zato što recimo u dvije utakmice protiv Mladosti, Rođeni nisu uspjeli postići gol ili su doživjeli težak poraz u Zvorniku. Zato je Rođenima važno u ovom trenutku pažljivo izvagati ko će biti trener, jasan stav kluba oko cilja i planova u kojem jedna pobjeda ne smije značiti povratak na stare staze, baš kao što niti jedan poraz ne smije značiti raspad sistema. U takvoj situaciju sigurno će i novom treneru biti lakše, možda čak i igračima. Na onoj staroj kako se ide iz utakmice u utakmicu ne može se puno napraviti.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.