Sinanović "El gigante Bosnio"
Vs. Manresa: Sinanović je po drugi put ove sezone bio double-double sa 12 poena i 11 skokova, uz šut bez greške, za dva je šutirao 5/5, a sa linije slobodnih 2/2. Valorizacija koja je iznosila 29 bila je najbolja na utakmici ili druga u čitavom kolu

Petrović može biti zadovoljan i miran

Sinanović "El gigante Bosnio"

Ako napišem da su naši košarkaški reprezentativci tokom protekle sedmice, uključujući i ponedjeljak zbog sinoćnjih utakmica Cedevite i Spartaka bili briljantni, možda bih malo i pretjerao. Ali, ukoliko bacimo i letimičan pogled na sve ono što su ostvarili u svojim ekipama, onda je jasno da je ostvaren evidentan napredak.  

 

Dobro, šest poena Wrighta za Spartak, isto toliko Kuzmića za Joventut, deset poena Pašalića u Arisu, Nurkićevih četiri u Euroligi, nije nešto što bi se stavljalo pod nazivnik briljantno.  

 

Čak 11 reprezentativaca promijenilo sredinu, ali učinak i minutaža postepeno se dižu

 

Međutim, uzmimo u obzir da je čak 11 naših reprezentativaca (mislimo na one koji su učestvovali u kvalifikacijama i one koji su započeli sa pripremama za iste) promijenilo klubove. 

 

Neki od njih, kao Teletović, su iz Evrope otišli u NBA ili su išli u obrnutom smjeru kao što je uradio Mitrović. Pojedini su napravili, onaj uvijek turbulentan korak, korak koji ih je vodio iz juniora u seniore kao što je slučaj kod Nurkića. Ustvari, samo su Peršić, Adamović i Kikanović ostali u istim klubovima. 

 

U ovako specifičnim uslovima, kada se treba iznova dokazivati trenerima, kada se pored skupocjenih pojačanja treba boriti za svaku minutu, kada ste odjednom u eminentnim takmičenjima kao što su zasigurno NBA, Endesa, VTB - liga ili Euroliga, upravo tada, ostvarivati napredak iz kola u kolo, onda je to zaista fenomenalna stvar.

 

Ukratko, od 15 košarkaša koji su bili na pripremama tokom ljeta ili su učestvovali u samim kvalifikacijama, čak osmorica su protekle sedmice postigli svoje najbolje učinke ili su pružili bolje partije negoli u sedmici prije ove koju ćemo upravo analizirati.

 

Pa, evo dakle, do kakvih smo saznanja stigli:

 

Nedžad Sinanović je nakon nešto lošijeg izdanja protiv Unicaje u prošlom kolu, sada u 4. kolu Endesa lige ponovo briljirao. Valladolid (2-2, 9. mjesto) je slavio na gostovanu kod Manrese (81:83), a Sinanović je po drugi put ove sezone bio double-double sa 12 poena i 11 skokova. Njegov šut je bio bez greške, za dva je šutirao 5/5, a sa linije slobodnih 2/2. Bio je među prva tri strijelca u svom timu, a valorizacija koja je iznosila 29 poena bila je najbolja na utakmici ili druga po vrijednosti kada se uzme u obzir čitavo odigrano kolo. Prema portalu Eurobasket.com njegov učinak je drugi po kvaliteti u 4. kolu, odmah iza Serhiya Lischuka iz Valencije. Također, "El gigante Bosnio" je sa 11 skokova drugi najbolji skakač u svih 9 utakmica tokom vikenda u Španiji.

 

Sinanović u protekla dva kola:

 

Unicaja - Valladolid 79:55 (2 p, 5 sk.)

Manresa - Valladolid 81:83 (12 p, 11 sk.)

 


Nedzad Sinanovic 28 points vs FC Barcelona Regal... by MrBlackHoleMoon

 

 

Ognjen Kuzmić je još jedan bh-predstavnik u Španiji koji se svojom izvedbom tokom vikenda na najbolji način priključio Nedžadu Sinanoviću. Kuzmić je sa Joventutom na gostovanju kod Caje Laboral (92:76) odigrao svoju najbolju partiju ove sezone. Za 18 minuta postigao je 6 poena i ostvario 9 uspješnih skokova. Kuzmić je tako i drugu utakmicu za redom najbolji skakač u timu Joventuta. U Vitoriji je, ustvari, Kuzma bio najbolji skakač utakmice u kojoj je za jedan skok nadmašio Nocionija iz sastava domaćina. Joventut nakon 4 kola ima omjer poraza i pobjeda 2-2 i trenutno su na 10. mjestu.

 

Kuzmić u protekla dva kola:

 

Joventut - Manresa 83:71 (6 p, 7 sk.)

C. Laboral - Joventut 92:76 (6 p, 9 sk.)

 

Muhamed Pašalić i Nemanja Mitrović u Grčkoj su na najbolji mogući način potvrdili uspon forme kod naših reprezentativaca. Pašalićevom učinku se možemo i moramo radovati, ali on sam sigurno nije zadovoljan. Aris je limitiran na 50 poena u porazu od Aegana (68:50). Bio je to njihov drugi poraz u prva dva kola Esaka lige. Pa ipak, činjenica je da se Pašalić nije utopio u sivilo tima, već je sa 10 poena bio prvi strijelac Arisa. Uz te poene on je dodao 2 skoka, 3 asista i 3 ukradene lopte za 33 minute igre.

 

Pašalić i protekla dva kola:

 

Aris - Panathinaikos 56:71 (6p, 2 sk.)

Retimno Aegan - Aris 68:50 (10 p, 2 sk, 3 as, 3 ukr.)

 

Nemanja Mitrović je postigao 16 poena za Kavalu u porazu od Panelefsiniakosa (81:74) imao je i 3 skoka, te 3 asista za 34 minute igre. Bio je među prva tri najraspoloženija igrača Kavale, a uz sve ovo dodajmo i 11 poena u pobjedi nad Rilskim u Balkanskoj ligi.

 

Mitrović u protekla dva kola:

 

Kavala - Ilsiakos 66:68 (6 poena)

Panelefsiniakos - Kavala 87:74 (16 p, 3sk, 3 as.)

 

Zack Wright je još jedan naš igrač koji svoj učinak poboljšava iz utakmice u utakmicu. U VTB ligi Wright sa Spartakom niže sve same pobjede. Najnovija se dogodila protiv Kaleva (53:71), a Zack je postigao 6 poena uz 2 asista za 15 minuta. Interesantno je i to da Spartak svojim protivnicima u zadnje dvije utakmice nije dozvoljio više od 53 poena.

 

Wright u zadnja dva nastupa:

 

Unics - Spartak 51:52 (2 poena za 8 minuta)

Kalev - Spartak 53:71 (6 p, 2 as, 15 minuta)

 

Jusuf Nurkić je upisao prve minute i koševe u Cedeviti. I to u Euroligi protiv EA Milana (Cedevita izgubila 71:83). Nurkić je za 3 minute postigao 4 poena. U sinoćnjoj utakmici Cedevite na gostovanju kod Olimpije (71:75) Nurkić nije imao minutažu.

 

Nemanja Gordić je sa Azovmashom opet mnogo radio tokom protekle sedmice. U pet dana odigrali su tri utakmice. Svakako treba izdvojiti njegovih 16 poena u pobjedi nad Politechnicom što je ujedno bio njegov "season high".

 

Mirza Teletović je u zadnjih sedam dana igrao tri predsezonske utakmice sa Brooklyn Netsima. U prvoj, protiv Bostona (pobjeda 96:97) postigao je 18 poena za 25 minuta i to je bilo njegovo najbolje NBA izdanje do sada. U njihovom Barclays centru Boston je uzvratio (85:115), a Teletović je postigao 5 poena. U trećoj utakmici Brooklyn je opet poražen na svom parketu, ovaj put od Philadelphije (96:106). Naš košarkaš je ostao bez učinka.

 

Nihad Đedović je sa Albom poražen u zadnjem kolu BBL-a od Ulma (80:88). Naš reprezentativac je u dresu Albe odigrao solidnu utakmicu, a ubacio je 11 poena. Nekoliko dana ranije u 2. kolu Eurolige slavila je Alba nad Chalonom (74:71) svoju drugu pobjedu u ovom takmičenju. Đedović se u tom meču zaustavio na 5 poena.

 

Slabija izdanja su imali Peršić, koji je u pobjedi Širokog Wwina nad Krkom (73:68) postigao 2 poena. Adamović je sa Igokeom slavio u Beogradu nad Crvenom zvezdom (75:76), ostvario je učinak od 3 poena i isto toliko skokova i asistencija. Mašić je stigao do 2 poena i 4 skoka u pobjedi Cibone nad Zadrom (90:81). U svemu ovome bitno je da su ekipe u kojima nastupaju ostvarile pobjede. Igokea je čak ostala jedina neporažena momčad nakon 5 odigranih kola ABA lige.

 

Edin Bavčić se nije upisao u strijelce u gostujućoj pobjedi Limogesa nad Gravelinesom (55:67), ostvario je 4 skoka.

 

Elmedin Kikanović i Enisey u proteklom periodu nisu zabilježili niti jedan nastup.   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.