Delač odlazi iz Chelseaja: Sve je izgledalo kao film

Iz Londona za SportSport.ba

Delač odlazi iz Chelseaja: Sve je izgledalo kao film

Sedmogodišnjoj eri Mateja Delača u engleskom velikanu Chelseaju uskoro će doći kraj. Tokom ovog perioda 25-godišnji golman rođen u Bosni i Hercegovini je prošao sve i svašta. U London je stigao kao ogroman golmanski potencijal, potpisavši višegodišnji ugovor, no spletom okolnosti njegova karijera nije se razvila željenim pravcem. Priča na Stamford Bridgeu će se u januaru završiti time da je Delač umjesto igranja za Chelsea slan na posudbe u čak osam (!?) evropskih liga. 

O tome da li se transfer u Chelsea prerano desio za momka od 17 ljeta  Delač ne razmišlja mnogo. Kako je ispričao u razgovoru za SportSport.ba, ne žali nimalo zbog odluke jer ono što je doživio u Londonu je neprocjenjivo iskustvo. 

"Da, ubrzo će doći vrijeme kada ću se morati rastati sa Chelseajem. Mnogi me pitaju da li se kajem što sam rano otišao u Chelsea, što nisam možda u neki manji klub, ali ja, iskren da budem, ne žalim nimalo. Karijera uvijek može biti bolja, no sa ovih 25 godina sam prošao puno toga, upoznao brojne trenere i igrače, skupio dosta iskustva... Problem uopšte nije bio u mojoj kvaliteti. Chelsea je vjerovao u mene, pokazalo je to i produženje ugovora, ali problem je jednostavno bila radna dozvola. To me je kočilo", priča nam Delač

Razmišljate li ponekad šta bi bilo da Vas je put odveo negdje drugo?

"To je dobra tema, ali o tome možemo razglabati danima. Lako je sada biti pametan. Da sam recimo iz Intera otišao u Dinamo, možda više uopšte ne bih ni branio. Ko zna šta bi se izdešavalo. Kada se pojavio Chelsea mene je oduševilo to što su oni imali dobar plan za moju budućnost, to mi je bilo najbitnije, ali neke stvari se ne mogu planirati i nisu se poklopile." 

Kako je izgledao početak u Chelseaju?

"Haha, to je bio drugi svijet. Nije bilo jednostavno na treninzima. Izgledalo mi je kao da sam došao u neki film, neopisiv osjećaj tada, ali sada kad se vratim unazad shvatim da je to normalna stvar koju treba proći svaki mladi igrač." 

Kada napustite London za nekoliko mjeseci, šta će ostati urezano u sjećanju? 

"Pamtit ću, prije svega, veličinu Chelseaja kao kluba. U godinama mladosti bio sam pod ugovorom s jednim takvim velikanom, faktički su me odgojili i naučili ljudskim i nogometnim manirima. U Chelseaju i tome posvećuju pažnju. Važno im je da igrač ostane čvrsto na zemlji, da bude pravi profesionalac... Što se tiče stvari kojih ću posebno pamtiti, to je svakako debi u Ljubljani u prijateljskoj utakmici protiv Olimpije. Nažalost, nisam mnogo branio, ali bilo je lijepo biti tada u prvom sastavu sa velikim zvijezdama poput Fabregasa, Coste..."

Kakva je trenutna situacija? 

"Sada sam bez kluba. Ljetos se trebao dogoditi transfer, no u Chelseaju nisu bili zadovoljni ponudama koje su došle, tako da sam odlučio sačekati zimu i besplatno potpisati za neki klub. Trenutno sam u Londonu, treniram sa U23 timom, a nekada i sa seniorima. Imam odlične treninge."

Kakav je Antonio Conte? Jeste li imali priliku razgovarati s njim?

"Imam dodir s prvim timom. U istom smo trening centru, zajedno doručkujemo, ručamo... Normalno je da sam razgovarao i sa Conteom, pogotovo prošle sezone kada sam bio s njima na pripremama. O njemu imam samo riječi hvale. Veliki je radnik, profesionalac... Čak i kada Chelseaju ne ide dobro, ja znam da je to samo trenutna faza i da će se Conte izvući iz toga. On mi je i savjetovao da odem u klub gdje ću braniti i pustio me u Mouscron."

Nedostaju li vam Nemanja Matić, Asmir Begović, Branislav Ivanović?

"Oni su mi bili kao braća u Chelseaju. Družili smo se baš. Žao mi je što su otišli." 

Jedan dio karijere ste proveli i u Sarajevu. Pratite li danas bivši klub?

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Pratim, i to jako puno. Vidim baš da ih je krenulo dobro u posljednje vrijeme. Meni će dio karijere proveden u Sarajevu ostati u lijepom sjećanju, jer sam tu stekao prijatelje za cijeli život. Od igrača iz svoje generacije ostao sam u kontaktu sa Velkoskim, Benkom, Tatomirovićem, Plakalom...", kazao je ovaj fini i odmjereni mladić na samom kraju razgovora.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi