Kako je FIFA upropastila kvalifikacije za SP?

Nekad je sve bilo bolje

Kako je FIFA upropastila kvalifikacije za SP?

E. Škorić
Teme:

Uoči kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji FIFA je zadržala pravilo da u slučaju dvije reprezentacije s istim brojem bodova, ipak odlučuje gol razlika.

Ko je bolji u slučaju da dvije reprezentacije imaju isti broj bodova? FIFA kaže da o tome odlučuje gol razlika, dok je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo presudni međusobni susreti, što je u stvari i poštenija varijanta.

Čini se da tako ne misle u Svjetskoj nogometnoj federaciji. Postaje nezanimljivo, pošto se reprezentacije takmiče kako da "nabiju" one manje sa što više golova razlike jer je samo to bitno prije završetka kvalifikacija.

Tako neko natrpa mrežu Andore, San Marina ili Malte i na osnovu toga dobije prednost u odnosu na nekog rivala u grupi.

Holandija je remizirala u Švedskoj u grupi A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a sada u zadnjem kolu u Amsterdamu dočekuje istog protivnika. No, ne može ničemu da se nada, pošto su međusobni dueli nebitni, a Švedska je dobila 8:0 Luksemburg i na taj način praktički osigurala prolaz dalje. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

I u grupi B Švicarska ima čak devet pobjeda iz devet utakmica, ali u zadnjem kolu igra protiv Portugala, kojeg je već dobila sa 2:0, no Ronaldo i društvo imaju bolu gol razlikui u boljoj su poziciji, pa ih i bilo kakva pobjeda vodi direktno na SP.

Naravno, ovo nama sada nije niti toliko važno, no prema nekima će biti napravljena velika nepravda. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi