Kosovo primljeno u UEFA

Kosovo postalo 55. članica

Kosovo primljeno u UEFA

Histoijski dan slavi se danas na Kosovu jer je ova država danas postala članica UEFA-e.

Naime, sa prostom većinom od 28 glasova za, Kosovo je danas postala 55. članica krovne kuće svjetskog fudbala. Na tajnom glasanju 24 saveza su glasala protiv ove odluke, dok su dva saveza ostala suzdržana.

Nakon ove odluke, Kosovo će vjerovatno biti pimljeno i u FIFA-u i to u narednim danima tako da je možemo očekivati i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinju u septembru mjesecu.

Švicarska delegacije je navodno tražila tajno glasanje, a predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić pozvao se na član 5. statuta UEFA-e koji navodi da države članice ove organizacije mogu biti samo one koje su priznate kao samostalne članice UN-a.

Karađić je također insistirao na tome da je u pitanju 'politički prijedlog' te da 'fudbal ne smije da pređe liniju granica bilo koje države'.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Također, prvi čovjek Fudbalskog saveza Srbije je dodao da Kosovo nije članica UN-a te da je odbijen njen zahtjev za članstvo u UNESCO-u. Naveo je i da u postupku njenog prijema u UEFA-u postoji niz nedostataka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi