Lakersi pred titulom
Derek Fisher je bio čovjek odluke

NBA Finale

Lakersi pred titulom

LA Lakersi su novom pobjedom nad ekipom Orlando Magica došli pred vrata titule. Potrebno je da slave u još jednoj utakmici i sve će biti gotovo.

Ovo je bila prva utakmica serije koja je ostala ispod sto poena za oba tima, ali je ponudila najviše dramatičnosti.

Drugi meč u seriji u nizu otišao je u produžetak. Prvi put nakon 1984. godine i velikog okršaja Magica Johnsona i Larry Birda. Derek Fisher će ovaj meč pamtiti dok je god živ.  

Imao je Orlando tri razlike na samo 4,6 sekundi prije kraja meča, imao je poravnanje na 2-2 u seriji i naredni meč ponovo u svojoj dvorani, a onda se Derek podigao, iskoristio nepažnju Jameera Nelsona, koji mu je ostavio previše slobodnog prostora, i onako nonšalantno preko ruke 'stavio' tricu za produžetak i muk u Amway Areni. 

Orlando je bolje ušao u utakmicu, dobio je prvu četvrtinu sa 24:20, drugu je bio još bolji dobivši je sa 25:17, i na poluvrijeme se odlazi sa vodstvom domaćina sa velikih 12 poena razlike 49:37.  Ipak, u nastavku meča proradio je skok Lakersa, upravo onaj skok koji je bio glavni razlog njihova poraza u trećoj utakmici. Lakersi podižu kvalitet igre i treći period suvereno dobivaju sa 30:14, za veliki preokret na semaforu, i sve veću nervozu domaćih igrača i navijača. Orlando se ipak malo trznuo i u posljednjoj dionici zaigrao nešto bolje, dobivši je sa 24:20, taman onoliko koliko je bilo dovoljno za produžetak. 

U produžetku su Lakersi iskoristili svoje daleko veće iskustvo, i oslobođeni psihološkog pritiska dobili ga sa 12:4, za ukupnih 99:91. Derek Fisher je bio ključni čovjek i u produžetku, stavio je tricu 31,3 sekunde prije kraja. Velika mirnoća koju je pokazao u dva ključna momenta utakmice pokazuju da je Derek veliki igrač, pogotovo usuditi se šutati trice u trenucima kada se lomi rezultat, a već ima promašenih pet u nizu, to zbilja mogu samo veliki igrači. Nakon svega šta je ovaj čovjek proživio u životu, kroz kakve teške trenutke je prolazio nakon smrti supruge, ovome čovjeku treba odati posebno priznanje. 

Kobe Bryant je imao velikih 32 poena, 8 asista i 7 skokova, Trevor Ariza 16 poena i 9 skokova, Pau Gasol 16 poena i 10 skokova, dok je Lamar Odom s klupe dodao 9 poena te za njega ipak skromnih 5 skokova. Anrew Bynum nije bio pretjerano raspoložen ostvarivši samo 6 poena. Dwight Howard je kod Orlanda bio najbolji igrač sa 16 poena, 21 skokom, te sjajnih 9 blokada, ali nije imao podršku svojih suigrača. Hedo Turkoglu je imao 25 poena, Mickael Pietrus 15, Rafer Alston 11, dok je Rashard Lewis imao najslabiju večer u finalnoj seriji sa samo 6 poena. 

Rezultat:
Orlando – LA Lakers 91:99 (1-3)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.