Pietilae-Holmner prva Šveđanka pobjednica na domaćem terenu

Bolja od Maze šest stotinki

Pietilae-Holmner prva Šveđanka pobjednica na domaćem terenu

Švedska je imala jednu Pernillu Wiberg, nakon nje i Anju Pärson, ali nikada nisu imali pobjednicu na domaćem terenu u Svjetskom kupu. Sve do dašanjeg slaloma u Åreu i trijumfa Marie Pietilae-Holmner skijašice koja je još 2006. godine bila svjetska juniorska prvakinja u slalomu.

U seniorskoj konkurenciji upisala je dvije pobjede i osam postolja u Svjetskom kupu. šveđanka je ostvarila je svoju treću pobjedu u Svjetskom kupu, a prvu nakon gotovo četiri godine, nakon što je na slalomskoj stazi u Areu uspjela vrlo dobrom drugom vožnjom zadržati prednost iz prve vožnje u kojoj je bila najbrža. Na kraju je slavila sa 1:43.65, što je za svega šest stotinki brže od vremena Slovenke Tine Maze.  Treće mjesto s 32 stotinke zaostatka osvojila je još jedna Šveđanka, Frida Hansdotter. Upravo takav bio je redoslijed i nakon prve vožnje.

Odličnom drugom vožnjom i najbržim vremenom do četvrtog se mjesta probila olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u slalomu, Amerikanka Mikaela Shiffrin. Slovenka Tina Maze, koja je u Areu u dvije utrke osvojila 180 bodova, vodeća je ukupnom poretku Svjetskog kupa s 560 bodova, dok je Frida Hansdotter s 220 bodova najbolja u redoslijedu slalomašica.Slalom vožen u Areu trebao je biti održan
u Courchevelu, ali je zbog nedostatka snijega u francuskom zimovalištu premješten u Švedsku.

Rezultati:
1. Marie Pietilae-Holmner (Šve) 1:43.65
2. Tina Maze (Slo) +0.06
3. Frida Hansdotter (Šve) +0.32
4. Mikaela Shiffrin (USA) +0.34
5. Michaela Kirchgasser (Aut) +0.71
6. Chiara Costazza (Ita) +0.76
7. Carmen Thalmann (Aut)  +0.77
8. Wendy Holdener (Švi) +0.84
9. Michelle Gisin (Švi) +0.99
10. Sarka Strachova (Cze) +1.08

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.