Bett suspendovan zbog izbjegavanja doping testa
(Foto: EPA)

Kenijac mora na saslušanje

Bett suspendovan zbog izbjegavanja doping testa

M. Šljivak

Osvajač bronzane medalje u trci na 800 metara sa Svjetskog prvenstva 2017. godine u Londonu, Kenijac Kipyegon Bett, suspendovan je na neodređeni period od strane Svjetske atletske federacije (IAAF).

Rival našeg Amela Tuke suspendovan je zbog neodazivanja na doping-test kojem je trebao da bude podvrgnut i neće biti u mogućnosti da se takmiči dok se ne održi saslušanje.

Tako je za 20-godišnjeg Kenijca koji važi za jednog od najboljih srednjoprugaša ova sezona vjerovatno završena. Pitanje je samo koliku će kaznu dobiti zbog izbjegavanja testiranja, ali očekuje se barem da bude u "outu" nekoliko mjeseci.

Bett važi za jednog od najboljih trkača na 800 metara u svijetu i svakako da će mu ovaj incident obilježiti ostatak karijere.

Prije bronze na SP-u u Londonu, Bett je bio zlatni na prvenstvu svijeta do 20 godina 2016. godine, dok je godinu dana ranije slavio na prvenstvu Afrike, dok je bio drugi na svijetu na prvenstvu za mlade.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi