Bolt ostao bez olimpijske medalje: Pozitivan doping test koštao Jamajčane

Medalja iz Pekinga na 4x100 metara im oduzeta

Bolt ostao bez olimpijske medalje: Pozitivan doping test koštao Jamajčane

M. Šljivak

Najbolji sprinter svih vremena, Jamajčanin Usain Bolt, ostao je bez jedne od olimpijskih medalja koje je osvojio.

Štafeti Jamajke koja je 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojila zlato, oduzeta je medalja zbog pozitivnog doping testa Neste Cartera, koji je trčao sa Boltom u štafeti.

Carter je startovao kao prvi u ekipi koja je na 4x100 metara oborila svjetski rekord sa vremenom 37.10, ali je osam godina kasnije utvrđeno da je on bio pod dopingom.

Jamajčanima je medalja oduzeta. Upoćena je žalba koju je Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) danas odbio i to je najviše koštalo Bolta koji je ostao bez devetog zlata na Igrama.

Zlato će biti dodijeljeno ekipi sa Trinidada i Tobaga, Japancima je pripalo srebro, a Brazilu bronza.

Bolt će tako ostati na osam zlatnih medalja koje je osvajao na tri uzatopne Olimpijade.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije