Ni Usain Bolt više ne spava mirno: Ovaj momak je srušio jedan svjetski rekord, sad kreće po tron
Letsile Tebogo je istinsko čudo

Letsile Tebogo spreman za velike stvari

Ni Usain Bolt više ne spava mirno: Ovaj momak je srušio jedan svjetski rekord, sad kreće po tron

M. Šljivak

Legendarni sprinter s Jamajke Usain Bolt smatra se najbržim čovjekom svih vremena s obzirom na to da drži svjetske rekorde u utrkama na 100 i 200 metara. Međutim, na sceni se odnedavno pojavio momak koji bi u budućnosti mogao ugroziti rekorde koje drži Bolt, a ime mu je Letsile Tebogo.

Letsile Tebogo iz Bocvane nova je zvijezda u svijetu atletike. Ovaj 20-godišnji sprinter počeo je polako rušiti rekorde i nazire se njegova dominacija u narednim godinama.

Iako utrka na 300 metara nije priznata kao zvanična disciplina od Svjetske atletske federacije (IAAF), rekordi se naravno bilježe, a od danas je Tebogo najbrži čovjek svih vremena na ovoj distanci.

Na takmičenju u Pretoriji (Južna Afrika) 20-godišnjak je 300 metara istrčao u rekordnom vremenu 30.69, te je srušio vrijeme dosadašnjeg rekordera Waydea van Niekerka koji je u Ostravi 2017. godine ovu distancu istrčao za 30.81 sekundi.

Također, postao je tek četvrti atletičar koji je 300 metara istrčao ispod 31 sekunde. Prethodno su to pored Van Neikerka istrčale istinske legende Michael Johnson (30.85) i Usain Bolt (30.97).

Koliko je bio dominantan u ovoj trci dovoljno govori činjenica da je Tebogo slavio s više od jedne sekunde prednosti u odnosu na Gardea Isaacsa (31.91) i Baypoa Ndorija (31.95).

Oglasi

Tebogo bi uskoro mogao ugroziti i rekorde koje drži Usain Bolt, one na 100 i 200 metara koji su godinama na snazi. Bolt je 100 metara istrčao za 9.58 sekundi i taj rekord je na snazi već 15 godina.

Također, slavni Jamajčanin je već 15 godina i vlasnik svjetskog rekorda na 200 metara koji iznosi 19.19 sekundi i za sada svi ovi rekordi izgledaju nepobjedivo.

Ipak, mladi Letsile Tebogo je dokaz da bi se stvari mogle promijeniti. Iako mu je tek 20 godina njegovo najbolje lično vrijeme na 100 metara je 9.88. Ostvario ga je u Budimpešti na Svjetskom prvenstvu, ali mu je to bilo dovoljno samo za srebro iza Amerikanca Noaha Lylesa.

Nema dileme da bi Tebogo ubrzo mogao krenuti u lov na zlato i postati najbolji svjetski sprinter. Ima sve predispozicije da u tome uspije i trka na 300 metara je izuzetno dobar početak.

Treba istaći da je momak iz Bocvane bio bronzani na SP u disciplini na 200 metara. Trčao je u vremenu 19.81, ali je ponovo ispred njega bio Lyles (19.52) i Erriyon Knighton (19.75).

Nije Tebogo trčao svoje najbolje vrijeme na 200 metara. Ono iznosi 19.50 sekundi i vidjet ćemo hoće li on Lyles ili neko treći ubrzo napasti rekorde koje drži Usain Bolt.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi