Mjesta u Dohi koja nikako ne smijete zaobići

Grad drugačiji od svih drugih

Mjesta u Dohi koja nikako ne smijete zaobići

S. Grebović

Ukoliko se odlučite da vaša destinacija za odmor bude upravo Doha, ne smijete, a da ne posjetite neka od atrakcija koje na raspolaganju nudi prijestolnica države Katar

Zamislite impresivne obrise građevina koje su toliko inovativne da se smatraju umjetničkim djelima, te obalnu i prostranu šetnicu uz more koja svojim izgledom i dizajnom baštini tradicionalno nasljeđe zemlje, a koja opet izgleda ultra moderno.

Doha je grad koji se od ribarskog sela 'preko noći' transformisao u jedno od najvažnijih i najdinamičnijih odredišta na Bliskom istoku. Glavni grad Katara je mjesto susreta civilizacija, ali i grad koji odiše glamurom i nekim od najelitnijih lokala na svijetu. Doha je dom ljudima svih kultura, a ističe se bogatom kulturnom raznolikošću.

Image result for doha city

Historijat Dohe

Stoljećima je Doha bila ribarsko selo poznato po trgovini biserima. Zemljani ronioci bisera bili su poznati po svojoj vještini u pronalaženju savršeno oblikovanih bisera, a prvobitno selo (koje je poznato kao Al Bidda) također je generacijama bilo jedno malo ribarsko pristanište.
Uz bogatstvo stečeno trgovinom naftom u 20. stoljeću, Doha je postala jedno od ključnih trgovačkih centara čitave regije. Danas je to ekonomsko i gradsko sjedište države Katar i epicentar za poslovanje i finansije na Bliskom istoku.

Značenje riječi 'Doha'

Riječ "Doha" ili "Ad-Dawha" na arapskom jeziku doslovno znači "veličanstveno drvo". Međutim, u određenim dijalektima u regiji, pojam je izveden iz riječi 'Dawh', koja se uobičajeno odnosi na okrugle oblike, uključujući zakrivljeni zaljev koji okružuje grad.
Ovaj će vam vodič dati sjajne savjete o tome gdje jesti i šta raditi u Dohi. Prođite kroz ovaj mini vodič i pronađite mnoštvo informacija o tome šta posjetiti u ovom zaista, čarobnom gradu.

Image result for doha city

1. Unutrašnje more
Poznato i kao Khor Al Udeid, ova morska voda u pustinji omiljeno je odredište meñu mještanima i turistima.

Image result for khor al udeid

2. 'Biser'
Njegova povezanost s drevnim ronilačkim selom bisera koje je osnovala Dohu obilježena je veličanstvenom vodenom značajkom džinovskog bisera u školjkaškoj školjci.

3. Nacionalna biblioteka Katara
Impozantna građevina u obliku kupole sadrži na hiljade knjiga kao i velike sobe za čitanje, dječje prostore i niz drugih sadržaja.

Image result for national library qatar

4. Muzej islamske umjetnosti
Smješten na vlastitom otoku stvorenom umjetnim građevinama. Ističe se kao svojevrsno arhitektonsko remek-djelo, kombinirajući klasične elemente islamske arhitekture u kojem su smještene veličanstvene zbirke historijskih obilježja islamskog svijeta.

Image result for muzej islamske umjetnosti qatar