Ovaj dečko je poput munje: Nakon više od dvije decenije oboren rekord Usaina Bolta
Nickecoy Bramwell nova je atletičarska nada s Jamajke

Nickecoy Bramwell je čudo

Ovaj dečko je poput munje: Nakon više od dvije decenije oboren rekord Usaina Bolta

Midhat Šljivak

Nova sprinterska nada s Jamajke, 16-godišnji Nickecoy Bramwell, srušio je rekord u trci na 400 metara kojeg je prije 22 godine postavio najveći sprinter svih vremena Usain Bolt.

Nickecoy Bramwell dečko je kojem se predviđa velika karijera. Nova je nada Jamajke za naredne godine, a da bi nešto od njega moglo biti pokazuje rekord koji je postavio za atletičare do 17 godina.

Pune 22 godine niko nije uspio srušiti rekord najvećeg svih vremena Usaina Bolta u trci na 400 metara. On je 2002. godine trčao ovu trku 47.33 i trebalo je više od dvije decenije da ga neko sruši.

Čudesni Bramwell nadmašio je ovaj rezultat. Dionicu od 400 metara istrčao je za 47.26 i srušio je Bolta. Emocije su bile velike.

"Nevjerovatan je osjećaj srušiti rekord. Jurim ga još od prošlog ljeta i zaista je predivan osjećaj to što sam uspio doći do njega", rekao je nakon trke Bramwell.

Oglasi

Koliko je dominantan bio govori činjenica da je drugoplasirani Kemron Mathyln istrčao trku u vremenu 47.96, a trećeplasirani Eagan Neely 48.16.

Pred ovim momkom tek su najbolje godine. Očekuje se da bi u narednim godinama mogao doći na sami vrh sprinterskih disciplina i vidjet ćemo hoće li se to zaista ostvariti.

Svjetski rekorder u trci na 400 metara još uvijek je Južnoafrikanac Wayde van Niekerk koji je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru istrčao ovu dionicu u vremenu 43.03.

Treba svakako napomenti da je legendarni Usain Bolt najbržu trku na 400 metara trčao u vremenu 45.28. Bramwell će to vjerovatno jako brzo prestići i samo nebo je granica za ovog mladog momka.

Ipak, rekordi koje Bolt drži na 100 i 200 metara nešto su nevjerovatno i teško da će ih iko nadmašiti barem u narednih nekoliko godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti