Putovanje kroz vrijeme: 10 najčudnijih olimpijskih sportova
Foto: EPA

Putovanje kroz vrijeme: 10 najčudnijih olimpijskih sportova

Skok u vodu (u dalj)

Olimpijske igre predstavljaju smotru najboljih svjetskih sportista, pa svake dvije godine, zavisno da li se radi o Zimskim olimpijskim igrama ili Ljetnim olimpijskim igrama, imamo priliku uživati u njihovim podvizima na različitim sportskim borilištima.

Ova disciplina bila je dijelom vodenih sportskih takmičenja samo na Olimpijskim igrama u St. Louisu 1904. godine. Kao i kada je riječ o atletskom skoku u dalj, tako je i u ovoj disciplini cilj takmičara bio ostvariti što duži "skok", s tim što se prilikom takmičenja veoma malo zaista skakalo. Takmičari bi iz stojećeg položaja "upadali" u vodu licem okrenutim prema dnu bazena, a nakon 60 sekundi mjerila bi se daljina koju su u vodi prešli. Nakon doskoka u vodu takmičari se nisu smjeli služiti rukama ili nogama kako bi ostvarili veću daljinu. Ovaj sport je kritikovan jer nije zahtijevao skoro nikakve atletske sposobnosti takmičara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi