Sjajni Bett,  prvo zlato za Genzebe Dibabu

Četvrti dan u Pekingu

Sjajni Bett, prvo zlato za Genzebe Dibabu

Britanac Greg Rutherford (28) je naslovima olimpijskog pobjednika (London 2012) i evropskog prvaka (Zurich 2014) u Pekingu dodao onaj svjetskog u skoku u dalj.

On je do zlata stigao sa najboljim rezultatom sezone sa 8.41m, srebro je sa 8.24m pripalo Australcu Fabrice Lapierre (31), dok je do bronce sa 8.18m došao domaći skakač Jianan Wang (19). Vlasnik tri najbolja skoka ove sezone, Amerikanac Jeff Henderson u finalu je potpuno podbacio, ostvario je samo jedan ispravan skok i sa 7.95m ostao deveti, dok je branitelja naslova iz Moskve, Rus Aleksandar Menkov ostao šesti sa 8.02m.

U utrci na 400 metara s preponama za atletičare zlato je osvojio mladi Kenijac Nicholas Bett koji je u finalu za čak pola sekunde popravio vlastiti rekord 47.79 sekundi, što je uvjerljivo najbolji rezultat sezone u svijetu u ovoj disciplini i novi afrički rekord. Srebro je sa 48.05 sekundi, što je drugi najbolji rezultat sezone u svijetu, osvojio Rus Denis Kudryavstev, koji je tako postavio novi ruski rekord,
a nacionalni rekord trčao je i brončani Jeffrey Gibson sa Bahama sa 48.17.

"Vladari" ove discipline Amerikanci ostali su bez medalje, nakon što su dvojica najboljih ove sezone Bershawn Jackson i Johnny Dutch ispali u kvalifikacijama, odnosno u polufinalu, Kerron Clement je bio četvrti sa 48.18, dok je Michael Tinsley ostao posljednji, osmi sa 50.02.

Genzebe Dibaba, mlađa sestra legendarne Tirunesh Dibabe, osvojila je svoje prvo zlato s velikih takmičenja pobijedivši na utrci na 1500 metara potvrdivši tako status prve favoritkinje takmičenja. Dibaba je ciljem prošla u vremenu od 4:08.09 minuta, srebro je osvojila mlada Kenijka Faith Kipyegon sa 4:08.96, a srebro evropska prvakinja, Sifan Hassan sa 4:09.34. Braniteljica naslova otprije dvije godine iz Moskve, Šveđanka Abeba Aregawi (25) zauzela je šesto mjesto sa 4:12.16, dok je svjetska viceprvakinja, Amerikanka Jennifer Simpson bila 11. sa 4:16.28.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.