Tuka i Redžić oduševilii publiku, Španović iz jednog uspješnog skoka do rekorda mitinga
Amel Tuka ponovo je pobijedio pred domaćom publikom, a još jednom je pokazao da se nalazi u dobroj formi, te da se u nastavku sezone očekuju sjajni rezultati

Završen 10. međunarodni atletski miting "Zenica 2019"

Tuka i Redžić oduševilii publiku, Španović iz jednog uspješnog skoka do rekorda mitinga

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Danas je u Zenici održan 10. jubilarni međunarodni atletski miting "Zenica 2019" koji je opravdao očekivanja. Lijepo vrijeme privuklo je na stadion Kamberovića polje više od 1.000 gledatelja, koji su danas došli da vide mnoge poznate svjetske atletičare. Bilo je dosta dobrih rezultata, a naravno fokus je bio na domaćim takmičarima, te svjetskoj prvakinji Ivani Španović.

Prva interesantna disciplina bila je bacanje kugle, gdje je bila i najjača konkurencija. Naša država je danas imala čak pet predstavnika, ali zapažene rezultate ostvarili su Mesud Pezer, Kemal Mešić i Hamza Alić, dok se Aleksandar Novaković i Nermin Štitkovac nisu proslavili. Na prvom mjestu završio je Bob Bertemes iz Luksemburga koji je u zadnjoj seriji kuglu bacio na čak 21,29 metara što mu je bilo dovoljno za pobjedu, ali i novi nacionalni rekord Luksemburga, te titulu najboljeg atletičara današnjeg mitinga, iza njega je završio Filip Mihaljević iz Hrvatske sa hitcom od 21,03. Treće mjesto zauzeo je bh. predstavnik Mesud Pezer koji je sa 20,81 ostvario najbolji rezultat sezone, ali mu to nije bilo dovoljno da na kraju upiše pobjedu u Zenici. Kemal Mešić je bio peti, a Hamza Alić sedmi.

Nakon toga najviše pažnje s razlogom privukla je prva zvijezda mitinga Ivana Španović. Ivana se u Zenici pojavila kao najveća zvijeda obzirom da se radi o svjetskoj i evropskoj dvoranskoj prvakinji, a konkurenciju je 'pomela' bez ikakvih problema. Čini se kako je Španović s pola snage uspjela da dođe do pobjede i da obori rekord mitinga. Ona je od šest pokušaja imala samo jedan uspješan skok i pet prestupa. Ipak, bez obzira na to, na kraju je zauzela prvo mjesto i to sa skokom od 6,57 metara.

Nkon toga čitav stadion je ustao na noge jer je na teren izašao najbolji bh. atletičar Amel Tuka. Tuka je bio veliki favorit u trci na 800 metara i njegova pobjeda nije dovedena u pitanje nijednog trenutka, ali svi smo se nadali da bi uz trijumf mogao osigurati i normu za Svjetsko prvenstvo,. Ona je iznosila 1:45,80, ali Tuka je istrčao 1.46,31, pa je tako još uvijek ostao bez norme, ali smo sigurno da će je vrlo brzo dostići. Inače, na drugoj poziciji je danas završio Ukrajinac Yevhen Hutsol s vremenom 1.47:51, dok je na trećem mjestu bio Albanac Qerama Eraldo. Još jedan bh. atletičar je učestvovao na ovoj trci na 800 metara, a u pitanju je Stefan Ćuković. On je na kraju završio sedmi s vremenom od 1.51:00.

Za kraj, odnosno šlag na ovaj miting dao je mladi Maid Redžić koji je pobijedio u skoku u vis s novim ličnim rekordom 220 cm, te ispunjenom normom za Svjetsko prvenstvo U-23. Ovaj mladi atletičar je velika nada naše atletike, a neće biti iznenađenje, ako ubrzo nadmaši svog učitelja Elvira Krehmića.

Za kraj vrijedi istaći odličnu organizaciju, sve je funkcionisalo besprekorno, a miting je iz godine u godinu na sve većem nivou. Ovakve manifestacije nisu česte u našoj zemlji, tako da bi se mnogi u našoj zemlji trebali da potrude kako bi napravili miting, koji neće biti samo poznat u regiji, nego i šire.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti