Dramatična drift utrka u Finskoj

Dramatična drift utrka u Finskoj

E. Čaušević

U još jednoj dramatičnoj završnici, irski vozač Conor Shanahan osvojio je prvo mjesto u 3. rundi 2023. Drift Masters Europskog prvenstva (DMEC), koje se održalo u najvećem finskom tematskom Power Parku. Drift Masters European Championship (DMEC) je najprestižnija drifting liga u Evropi i bez sumnje jedno od najboljih svjetskih takmičenja u driftu.

Drift Masters serija postoji od 2014. godine, a DMEC ukrao srca fanova i najboljih vozača na „starom kontinentu“ zahvaljujući događajima koji se održavaju na neobičnim lokacijama i na visokom takmičarskom nivou, a direktne prenose svih trka moguće je pratiti na Red Bull TV-u.

Drift je unikatan sport koji je pomalo teško definisati, no može se reći da zapravo predstavlja preciznu vožnju automobila uz kontrolisano proklizavanje. Ukratko, drifteri su napravili sport od onoga čega se većina prosječnih vozača plaši. Suština je u preupravljanju (oversteer), kako bi automobil bočno prolazio kroz zavoje velikom brzinom dok vozač ipak ima potpunu kontrolu nad njim.

Shanahanova impresivna izvedba na posljednjoj stanici prvenstva držala je navijače u Finskoj na nogama cijeli dan u subotu, dok je nadvladao sve, uključujući i vlastitog brata Jacka u finalu, do osvajanja ukupne pobjede na događaju.

Opis nije dostupan.

I Conor i Jack borili su se kroz nevjerojatno polje talentiranih vozača uključujući aktualnog FIA svjetskog prvaka u reliju Kallea Rovanperäa, Juhu Rintanena, Benediktasa Cirbu i Laurija Heinonena, da bi završili na prvom odnosno trećem mjestu u prvenstvu.

Oglasi

Diogo Correia zauzeo je drugo mjesto na podiju u svom najboljem plasmanu na DMEC-a, na veliko zadovoljstvo svih svojih portugalskih obožavatelja, nakon što je svladao Nijemca Maxa Heidricha, aktualnog prvaka Piotra Wieceka, Mađara Kevina Piskoltyja i mladog Poljaka Eryka Goczala .

Slično kao i u 2. rundi u Švedskoj, ovaj je događaj imao puno uzbuđenja i zanimljivosti tijekom cijelog vikenda s japanskim vozačem i trećeplasiranim u Švedskoj, Naokijem Nakamurom koji se nije uspio kvalificirati u petak, te su njegove nade u prvenstvu propale, dok je finski vozač Rovanperä također izbačen iz daljeg takmičenja, sa strane konačnog pobjednika Conora.

Nakon jednog od najzabavnijih Drift Mastersa u istoriji, druga polovica sezone počinje u omiljenoj Rigi u Latviji od 29. do 30. jula s četvrtom rundom od šest ovogodišnjih.

Poredak vozača Europskog prvenstva u drift mastersu 2023: 

1. Conor Shanahan IRE 210 bodova
2. Lauri Heinonen FIN 198 bodova
3. Jack Shanahan IRE 194 bodova
4. Juha Rintanen FIN 184 bodova
5. Duane McKeever IRE 181 bodova

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi