F1 sprema velike promjene što se tiče kamera na bolidima

Prvi pokušaj im nije uspio, ali ne odustaju

F1 sprema velike promjene što se tiče kamera na bolidima

E. Čaušević

Pripreme za novu sezonu Formule 1 uveliko su počelo iako ova sezona tek ulazi u svoju završnicu.

Formula 1 je doživjela dosta izmjena pravila za narednu sezonu, no još uvijek se radi i na nekim inovacijama. Trenutno je u prvom planu inovacija s kamerom, odnosno da gledatelji imaju priliku vidjeti vožnju iz ugla vozača.

Trenutno postoji nekoliko kamera na bolidima, no u Formuli 1 žele da dodatno napreduju, te da pokušaju naći mjesto kameri na vozaču. Prva ideja je bila s naočalama koje su vozači trebali nositi, no to je odbačeno nakon što su Romain Grosjean i Pierre Gasly testirali naočale i poručili da su previše neudobne.

No, F1 ne odustaje od ove ideje, a o konceptu s naočalama se više ne razmišlja. Sada je glavni cilj da se nađe mjesto na kacigi gdje bi mogle biti ugrađene dvije kamere.

"Ne razvijamo koncept s naočalama. Snimke iz bolida odlično izgledaju s njima, ali su malo opasne i neudobne, pa ne želimo rizikovati. Ispitujemo kameru koja bi mogla biti stavljena s lijeve i desne strane kacige, a uskoro ćemo imati rješenje kako će sve to izgledati", izjavio je direktor odjela za specijalne kamere na bolidima Steve Smith.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi