Felipe Massa krenuo u pravnu bitku: Brazilac traži titulu iz 2008. godine i novčanu odštetu
Nekadašnji brazilski vozač traži ogromnu odštetu, ali i titulu prvaka F1 (Foto: EPA)

Tužba zbog Crashgatea

Felipe Massa krenuo u pravnu bitku: Brazilac traži titulu iz 2008. godine i novčanu odštetu

M. Šljivak

Nekadašnji vozač Formule 1, Brazilac Felipe Massa, pokrenuo je postupak u kojem od Svjetske automobilističke federacije (FIA) traži oduzimanje titule prvaka Formule 1 koju je 2008. godine osvojio Lewis Hamilton.

Felipe Massa je 2008. godine bio na korak od osvajanja titule prvaka Formule 1. Ipak, na kraju je ostao kratak za samo jedan bod nakon što je Lewis Hamilton uspio na posljednjoj krivini preteći vozača Toyote Tima Glocka i završio je, kao četvriti u trci i slavio je bod ispred Masse u ukupnom poretku.

Brazilac se ne miri s činjenicom da je ostao bez titule prvaka svijeta na takav način. Odlučio je pravnim putem pokušati doći do titule.

Massa smatra da je žrtva zavjere koja se ranije u sezoni desila na Velikoj nagradi Singapura. Jedan je to od najvećih skandala u Formuli 1, poznat kao 'Crashgate'.

Ekipa Renaulta je naredila svom drugom vozaču Nelsonu Piquetu Junioru da se namjerno slupa kako bi Fernando Alonso mogao pobijediti u trci. Desilo se to kada je Massa bio vodeći, Safety Car se našao na stazi, Brazilac nije mogao ući u boks i na kraju je izgubio trku.

Oglasi

Massa 16 godina kasnije pravdu traži preko suda. Tužio je FIA, Formulu 1 i nekadašnjeg prvog čovjeka F1 Bernieja Ecclestonea.

"Gospodin Massa bi osvojio titulu te godine. Zbog svega što se desilo i propusta FIA, pretrpio je značajan finansijski gubitak. U sve su upleteni gospodin Ecclestone i F1", navodi se u tužbi i dodaje se:

"Svi pokušaji da se nađe prihvatljivo rješenje bili su neuspješni. Gospodin Massa nije imao drugog izbora nego da pokrene tužbe."

Borba Felipea Masse krenula je nakon što je Piquet javno priznao da je Renault od njega tražio da namjerno izazove sudar na stazi i da se napravi haos. Smatra kako je žrtva zavjere i krenuo je u javni obračun i borbu za pravdu.

Massa traži odštetu i titulu prvaka

Brazilski vozač traži višemilionsku odštetu od FIA i Formule 1, kao i titulu prvaka iz 2008. godine.

Oglasi

On je prošle godine govorio o ovom slučaju, tražio je i podršku svog nekadašnjeg tima Ferrarija. Smatra da su i oni oštećeni i da mu trebaju pružiti podršku, koje za sada nema.

"Ljudi nerado govore o tome javno. Nećete u medijima čuti često ništa o tome i potpuno to razumijem. To međutim neće promijeniti moj stav u borbi za pravdu", govori Massa i dodaje:

"Ne vidim razloga zašto Ferrari ne bi bio na mojoj strani. Izgubili smo prvenstvo i ja i oni. Oteli su nam titule", jasan je Felipe Massa.

Treba napomenuti da je ključni čovjek skandala, čuveni Flavio Briatore, koji je vodio Renault, dobio doživotnu suspenziju za rad u Formuli 1 i to je samo dodatni motiv za Massu da potraži pravdu za sebe.

Teško je međutim vjerovati da će sud promijeniti išta. Eventualno bi 42-godišnji Brazilac mogao dobiti odštetu, no teško je izvodljivo da mu se dodijeli titula.

Massa je u karijeri vozio za Sauber, Ferrari i Williams, a ostvario je 11 pobjeda i 41 podijum.

Top Komentari

Ecosport
Koji glupan, to je isto da Hamilton tuži Red Bull jer je Perez nekoliko puta puštao Maxu da pobijedi. Ili da Hamilton tuži Latifija jer se slupao 5 krugova prije kraja i vratio Maxa u život u zadnjoj trci prije par sezona. Massa, budi gospodin i povuci tužbe. Zaradi pare negdje drugo.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti