Senzacija u Formuli 1: Hamilton u Ferrariju, poznato i koliko će zarađivati

Napušta Mercedes

Senzacija u Formuli 1: Hamilton u Ferrariju, poznato i koliko će zarađivati

E. Škorić

Lewis Hamilton, Britanac koji je sedam puta bio svjetski prvak u Formuli 1, odlučio je da karijeru okonča u Ferrariju.

Britanac vodi pregovore s Ferrarijem i navodno se samo čeka zvanična potvrda njegovog transfera iz Mercedesa.

"Imamo još nedovršenog posla", izjavio je prošle godine Lewis Hamilton najavljujući produženje ugovora s Mercedesom do 2023. Samo oko pet mjeseci nakon potpisivanja novog ugovora, vozač se pridružuje Ferrariju. Mnogi će se sjetiti svih napora koje je Ferrari uložio 2023. kako bi Hamiltona udaljio od Mercedesa.

Prošle godine Forbes je izvijestio da je plata Lewisa Hamiltona bila 55 miliona dolara godišnje. Ferrari je kontaktirao Lewisa Hamiltona nekoliko puta tokom prošle godine.

Pričalo se da su Frederic Vasseur i John Elkann, predsjednik Ferrarija, osobno kontaktirali prvaka sedam puta. No, Hamilton je sve ponude pristojno odbio, od kojih je jedna navodno vrijedila 49 miliona dolara godišnje.

Oglasi

No unatoč tome što je Hamilton potpisao novi ugovor, Ferrari nije odustao od Britanca. Formula 1 otkrila je da Ferrari još uvijek traži prvaka te mu je predstavila novi ugovor. Ovim ugovorom Hamilton će se pridružiti Scuderiji od 2025. nadalje, utrkujući se uz Charlesa Leclerca, a očekuje se da će zaraditi 70 miliona eura – izvještava F1 News.

Ukoliko se sve obistini i Ferrari objavi da je uspostavljena saradnja sa Hamiltonom, to će značiti da Carlos Sainz mora potražiti novu ekipu.

Hamilton bi zvanično trebao da vozi za Ferrari od 2025. godine, kada mu istekne ugovor s Mercedesom.

Hamilton je zadnji naslov osvojio 2020. godine. Godinu kasnije je u zadnjoj utrci ostao bez titule, a onda je uslijedila dominacija Red Bulla i Maxa Verstappena. Prošlu sezonu je Hamilton u Mercedesu završio na trećem mjestu.

Njegov prelazak iz Mercedesa u Ferrari bit će jedna od najzvučnijih i najseznacionalnijih vijesti posljednjih godina na sceni u Formuli 1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti