Možete li zamisliti Ferrari bez crvene boje? Ubrzo ćete biti jako iznenađeni

Promjena boje

Možete li zamisliti Ferrari bez crvene boje? Ubrzo ćete biti jako iznenađeni

Edmir Škorić
Teme:

Mnogi ljubitelji Formule 1 bit će iznenađeni na Grand Prixu u Miamiju kada ugledaju bolid(e) Ferrarija, koji je najavio veliku promjenu.

Tradicionalna crvena boja povezana je s Ferrarijem dugi niz godina. Sada će u Miamiju bolidi imati nijansu plave boje na sebi. Plava boja se odnosi na 1964. godinu kada su bolidi italijanskog tima bili bijelo-plavi.

Nijansa La Plata je svjetlija plava boja koja se povezuje s Argentinom i dvostrukim svjetskim prvakom Albertom Ascarijem, dok je nijansa Dino tamnija verzija plave koju nose Arturo Merzario i Clay Regazzoni.

Ascari je dvostruki svjetski prvak iz 1952. i 1953. godine. Obično je nosio plavi kombinezon popraćen odgovarajućom kacigom. Ista boja također je bila viđena na trkaćim odijelima vozača 1960-ih, uključujući ona Johna Surteesa, Lorenza Bandinija, Ludovica Scarfiottija i Chrisa Amona.

Oglasi

Ferrari je najavio da će uvesti poseban dizajn jednosjeda prije same utrke. Zasad su na svojim društvenim mrežama pokazali barem nove jahače.

Miami Grand Prix održat će se od 3. do 5. maja na Floridi, no cijela sedmica bit će obilježen promotivnim događanjima za italijanski brend. Prošle godine, tokom Velike nagrade Italije, Ferrari je izašao sa žutim dodacima kako bi proslavio pobjedu modela 499P na 24 sata Le Mansa.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će i kakvu plavu boju koristiti u Miamiju. Ono što je sigurno je da se navijači imaju čemu veseliti.

U tekućoj sezoni Ferrari mora sustići Red Bull. Max Verstappen i Sergio Pérez (110 i 85 bodova) vode u poretku vozača, ispred vozača italijanske ergele Charlesa Leclerca i Carlosa Sainza (76 i 69 bodova).

Red Bull u poretku konstruktora ima 195 bodova, te se nalazi ispred Ferrarija koji ima 151 bod, a McLaren-Mercedes je treći sa 96 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti